XII Torneig Internaciona de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2002

crònica prèvia

A 24 hores de l'inici del torneig, l'ambient escaquístic ja es fa notar a la Pobla de Lillet, i passejant pels seus carrers, ja es poden reconèixer a alguns dels jugadors titulats que han avançat la seva arribada.

També és el moment del retrobament amb vells amics, que no veiem des de l'any passat. Mentrestant, els organitzadors, amb la sala ja disposada per al torneig, es dediquen a engalanar els carrers del poble amb banderes i pancartes, i a preparar els últims assajos dels Escacs vivent medieval, que se celebrarà el diumenge a la nit, en el qual col·laboren molts dels veïns del poble.

Aquest any, els organitzadors han tirat la casa per la finestra i el nombre de titulats internacionals, convidats per l'organització, és realment espectacular per a un torneig d'uns 70 jugadors

5 GM i 10 MI 's competiran per endur-se aquesta dotzena edició del torneig.

Com número 1 del rànquing provisional el GM Alexander Sulypa d'Ucraïna amb 2505, al qual ja hem vist passejant pels carrers de la Pobla al costat del MI polonès Dziuba Martin i al MI iugoslau Slobodan Kovacevic.

La sala de joc ja està preparada i avui li estaven donant els últims retocs a la decoració d'escacs de la mateixa i preparant una exposició de fotografies i documents d'escacs dels darrers 60 anys a la Pobla.

La primera ronda de La Pobla ha portat poques sorpreses, la diferència d'elo era molt gran entre els contendents. Encara que alguns han patit més del normal per guanyar.

Una de les atraccions de la ronda, ha estat veure en acció a la petita Veronica Foisor, que amb només 7 anys ha plantat cara a tot un Antoni Ayas.

La segona ronda ha portat la primera sorpresa de calat, el sub-16 Marc Pascual ha signat taules amb l'MI cubà Aryam Abreu.

Ja tenim després de tres rondes a només tres jugadors amb el màxim de punts. L'MI argentí Peralta, la MI romanesa Adela Foisor, i el GM ucraïnès Pogorelov, s'han instal·lat al cap de la taula.

Al matí s'ha celebrat el torneig de ràpides en què han dominat els més joves. La victòria per a Marc Pascual que ha derrotat a la final a Joan Martorell, la tercera plaça ha estat per a un altre jove, David Ayza.

A la nit s'ha celebrat davant més de 500 assistents la partida medieval, que en aquesta segona edició s'ha consolidat com una de les senyes d'identitat d'aquest torneig. Per descomptat una gran idea per promocionar el nostre esport.

La quarta ronda ha deixat al GM ucraïnès Pogorelov sol al capdavant de l'Open amb 4 punts. Però la notícia del dia l'ha tornat a protagonitzar el sub-16 Marc Pascual que aquesta que ha signat taules amb el número 1 del rànquing el MI argentí Rubén Felgaer, que està pendent de la concessió del títol de GM amb els seus 2521 punts Elo. La partida ha durat 5 hores i 58 minuts ja que quan s'han acordat les taules estaven en un final teòric de dama i rei per l'argentí, contra peó de torre a setena de Marc i un minut en el rellotge cada un. Però per arribar fins a aquesta fàcil posició de taules, Marc ha aguantat molt bé la pressió i ha sorprès amb algunes jugades a l'argentí que ho ha intentat tot, per desequilibrar la partida.
Curiosament el seu pare Alejandro Melchor ha donat la segona sorpresa de la jornada en entaular amb Joan Bautista amb 2310 català. La jornada d'avui a La Pobla, ha deparat des d'un sol de justícia, fins a les típiques tempestes de la tarda, amb gran aparell elèctric.

A la cinquena ronda el GM ucraïnès Ruslan Pogorelov segueix comptant les seves partides per victòries, quan s'ha creuat l'equador del torneig, i ja té 1 punt d'avantatge enfront dels seus perseguidors. Avui s'ha desfet de Sulypa, quan aquest amb blanques ha volgut forçar una situació de equilibri. La majoria de resultats de la ronda, han estat els lògics, si exceptuem les taules que el salmantí Jacinto Arias 1986 FEDA ha aconseguit enfront de la MI romanesa Cristina Adela Foisor, i les taules que ha signat aquest cronista amb Rubén Mitjavila. En el torneig per equips domina el potent equip de Romania format pels quatre components de la família Foisor. En segon lloc l'equip de Barcelona format per un combinat de jugadors del Barceloneta i del Sant Andreu. Per sort, el tornado que s'ha generat a pocs quilòmetres de la Pobla, es veu que no li interessava els escacs i ens ha deixat tranquils.

A la sisena ronda, Ruslan Pogorelov segueix guanyant i cada vegada està més a prop, d'alçar-se amb el triomf del torneig. Avui ha derrotat el MI cubà Abreu, amb un final de torre amb peó de més jugat amb gran técnica. Només l'MI argentí Rubén Felgaer està a un punt de distància de Pogorelov. Felgaer que ja té les normes i l'Elo de GM està esperant a la propera reunió de la FIDE per que l'hi atorguin. Aquest cronista continua la seva ratxa de taules amb jugadors molt superiors per elo i avui les ha signat amb una de les revelacions del torneig, el sub-16 Marc Pascual.

La setena ronda va quedar marcada per una apagada a l'hora de joc que va durar 2 hores i mitja, la ronda es va continuar fins al control i quatre partides es van ajornar a prop de les 11 del nit, per jugar-se l'endemà. Vam poder així veure el ritual, ja gairebé oblidat, de la jugada secreta. Hi ha la sospita, que quan es reprenc la ronda després de l'apagada, alguns jugadors van seguir al toc plans del fritz, coses de les bateries dels ordinadors portàtils que no necessiten fluid de la xarxa elèctrica per traballar. Però l'apagada no va afectar a tots els jugadors, ja que Felgaer i Pogorelov ja havien signat unes taules de conveniència així com Velicka i Berzinsh que les van signar de amics. El beneficiat de la ronda va ser Kalod que en vèncer a Sulypa avança llocs a la clasificació. Cal dir que algunes de les taules, per la zona mitjana, es van donar per evitar anar a dormir tard i assegurar un sopar calent. És que amb el que estava caient no era per menys.

La vuitena ronda s'ha saldat amb unes noves taules de Pogorelov, que gairebé li donen el triomf. I el gairebé ve al cas perquè demà s'haurà d'enfrontar a Peter Velicka que està a un punt, però que de moment té millor desempat que l'ucraïnès. Peter Velicka ha aconseguit l'única victòria del dia en els 5 primers taulers en derrotar al polonès Dziuba. Jaume Gallart venint, des del darrere, s'ha assegurat la franja de 1800 en derrotar a Verónica Foisor, que tot i tenir només 7 anys, està cridada a ser una jugadora destacada en el panorama d'edats, i ha estat una de les atraccions del torneig. Avui s'ha pogut veure també una partida d'aires romàntics la jugada i guanyada per Alejandro Melchor al jugador d'Andorra Antoni Gómez Abad, amb els reis ballant al centre envoltats de peces enemigues.

Final: Ruslan Pogorelov s'ha proclamat vencedor del torneig a l'entaular en l'última ronda amb Peter Velicka. L'última ronda ha estat pròdiga en taules ràpides i en els vuit primers taulers només s'ha produït una victòria, la del cubà Renier Vazquez sobre Ovidiu Foisor. Per al premi al millor sub-16 avui hi havia dos aparellaments claus amb els quatre jugadors empatats a punts, Marc Pascual s'enfrontava a David Ayza i Sabina Foisor s'enfrontava a Jaume Gallart. Doncs bé les dues partides han acabat en taules després de llarga lluita i el premi ha estat per a Marc Pascual per millor desempat. El per equips se l'ha adjudicat també pel Buchholz l'equip de Romania, o més ben dit la família Foisor, en segona posició l'equip del Baix Llobregat i a un punt l'equip de Barcelona ciutat. Els trams han estat per a Lluís Febrero el 1700, Jaume Gallart el 1800 Josep Solsona el 1900, Marc Pascual el de 2000 i el francès Pierre Zarrouti el de 2100. El lliurament de premis ha estat presidid per l'alcalde de la Pobla que ha emplaçat els jugadors per a la tretzena edició que se celebrarà l'any que ve després de l'èxit d'aquesta edició. Ha estat un plaer poder-vos informar des de la Pobla d'aquest interessant torneig, ideal per passar unes bones vacances jugant a escacs.

Toni Ayza per a Ajedrez ND.

Pd. Els embotits tan bons com de costum, i la gent tan amable com sempre.

Crònica de futbol:

Al matí de la setena ronda s'ha celebrat al Camp Municipal de futbol de la Pobla, el tradicional partit entre els participants de l'Open. S'han enfrontat a un combinat internacional amb forta presència argentina, i algun txec i letó, contra un combinat de jugadors nacionals. Per elo, la cosa no tenia color, perquè el combinat internacional comptava amb la presència de tres MI's i un FM, mentre que en el combinat local només algun jugador passava dels 2000 de elo. Però el futbol és així i no entén de elos, i els locals han vençut per 11 a 8. Cal destacar que els locals comptaven amb la presència d'un jugador de primera regional Amor que ha fet les funcions de GM i ha desequilibrat el partit, tot i les bones maneres dels Kalod, Berzinsh, Peralta i Salgado. Aquest cronista ha comès el greu error d'animar-se a jugar, de defensa central i de porter, sent un dels motius del voluminós del resultat, i com a conseqüència d'això, estic escrivint aquesta crònica amb les pestanyes, únic òrgan corporal que encara puc moure sense dolor. Tot i que ha valgut la pena perquè cada dia no es guanya a un equip amb MI's.

Toni Ayza, i les seves agulletes, des de la Pobla de Lillet