XX Torneig Internacional de La Pobla de Lillet
del 2 al 10 d'agost de 2010Crònica d'Alejandro Melchor per al Butlletí de la Federació.
Petr Velicka s´imposa al desempat. El GM txec va empatar amb Martinez Duany i Rakhmanov.
Una vegada més el nostre Torneig Internacional (del 2 al 10 d'Agost) i els 75 participants, entre els quals hi havia onze convidats, ens han fet gaudir d'unes jornades escaquístiques inoblidables. Aquest any va ser invitada la actual campiona de Cuba, Oleiny Linares (2331), així com tres joves jugadors andorrans encapçalats per el mes veterà, el MF Raúl Garcia Paolicchi . La nòmina final venia avalada amb 6 GM, 4 MI, 1 wMI, 2 FM i 3 MC; el favorit a priori segons l´ELO era el jove rus de 20 anys Aleksandr Rakhmanov (2590) que amb el seu estil de joc, obert i arriscat, molt atractiu per al públic va tindre finalment que acceptar la derrota davant Petr Velicka a la quarta ronda, i que va produir que el jugador txec acabés emportant-se aquesta Edició. El triomf de Velicka (2483) es va cimentar amb cinc victòries consecutives a les primeres rondes i quatre taules en les següents, i amb l'estratègia a la ultima partida de conèixer que el jugador rus, amb qui compartia el lideratge, es tenia que enfrontar amb el sòlid Azer Mirzoev; així que va entaular ràpidament - el mateix resultat que va firmar poc després el jugador rus - per acabar-se imposant en el desempat final. El campió del darrer any, el cubà Martínez Duany (2510) va fer també un bon Torneig, però probablement les ràpides taules amb la seva compatriota O. Linares a la cinquena ronda li va privar de la victòria final i va ocupar finalment la segona posició. El tercet el va completar el citat jugador rus A. Rakhmanov que com s'ha dit va perdre amb el campió a la ronda 4, però el seu esperit de lluita va quedar pal·les per ser el jugador amb més número de victòries, sis.
Entre la resta de titulats, el segon favorit, el atzarí A. Mirzoev (4rt.) va perdre les seves possibilitats amb una espectacular derrota a la quarta ronda davant el valencià Granero i unes taules a la següent amb el MC català Fermí Tejero. Cinquè fou l'argentí del Sant Andreu Marcelo Panelo, però amb la particularitat, com el campió, de que va acabar imbatut (quatre victòries i cinc taules, entre aquestes, amb Velicka). El "fill adoptiu" de La Pobla, l'armeni Karen Movsziszian va decebre increïblement a la primera ronda perdent amb l'aficionat del Reus Ploms Lluís Prats en no veure un senzill mat en dos, i es va classificar al lloc sisè, però va ser l'únic que va posar problemes al campió a la penúltima ronda en un duel dur i molt intens que no es va poder decidir fins desprès de 59 jugades per cap de les dues bandes.
Dels catalans, el primer classificat va ser el jugador d'Andorra FM Raúl García al onzè lloc - nomes va perdre una partida, contra Mirzoev - i una grata sorpresa va ser l'olotí Sergi Vinardell que amb 1955 d´ELO FIDE es va enfrontar amb cinc titulats (!) per acabar pujant quaranta un punts (catorzè lloc) havent guanyat al experimentat FM Jordi Ayza, i entaulat amb Movsziszian i Panelo. Víctor Plasencia va finalitzar un lloc per davant però amb una mitja d'oposició molt mes fluixa. El FM Jordi Ayza i els MC M. Capellades i F. Tejero varen jugar una mica per baix de les seves possibilitats, encara que el primer va tindre que enfrontar-se contra tres Gran Mestres i el segon, encara que va entaular amb Panelo i Mirzoev, va perdre alguns punts contra rivals inferior en rating. Finalment al lloc quaranta set trobem a l'últim MC, Joan Ramon Menac del Catalònia que en paraules senzilles, ...no va tindre el seu Torneig.
La tònica d'aquesta Edició ha estat la forta competència, i la prova la tenim en el fet que fins a l'última ronda no es podia preveure el campió. El premi per equips va anar a parar a mans del club barceloní integrat per els jugadors del Peona i Peó. Entre les altres activitats complementàries es va disputar la tradicional sessió de partides simultànies nocturnes el dia 3, la celebració de classes o torneigs infantils a càrrec dels directius del club Peona i Peó amb l'objectiu de promoure els escacs entre la gent més jove del poble; i finalment la posta en escena de la desena edició de la Partida Vivent que va enfrontar enguany pallaresos (amb blanques, defensors del llinatge feudal dels Mataplana, senyors d'aquestes terres) contra els gascons (d'Occitània, amb negres), i que va emular la mítica partida de Kasparov, el 1999, contra la Resta del Món per Internet. La iniciativa, jugada sobre el tauler de marbre permanent que n'hi ha a la Plaça de l'Ajuntament es va omplir un cop més i en paraules del regidor d'esports es "el reclam més estel·lar per l'ambient que es crea al poble" ja que "hi participa molta gent de diverses edats i comporta molts mesos d'assaig" on entra en joc la llum, la imatge i el so.
Aquest clàssic berguedà s'ha consolidat al llarg dels anys entre el prestigi i la popularitat gràcies tant a la predisposició del Consistori com el compromís de La Pobla i la implicació de tots el col·laboradors per exercir de grans amfitrions dels participants. Per la JD del C.E.Lillet - encapçalada per l'incombustible Josep Salvador Casals - la cosa mes gran és veure els poblatans integrats dins el marc dels escacs, ja que això augura un futur d'èxit.