FUNDACIÓ DEL CLUB  

A la foto de la capçalera: Llorenç Canut i Capdevila, Joan Barnola i Espelt i General Soler i Soler. Tres dels artífexs i fundadors del Club Escacs Lillet el 1950, així com dels Torneigs Nacionals de 1955 a 1958.

Si bé és cert que l'afició als escacs a La Pobla i la Vall de Lillet es remunta probablement a dates que escapen als nostres actuals antecedents i ja era conegut segles enrere; pel que fa als temps moderns, el naixement de la "Penya Escacs Pobla" hem de buscar-lo a finals de l'any 1950, concretament, en el matí del dia 12 de novembre quan es reuneixen al Casal Catòlic els Srs. Ciriaco Asensio Villares, Felip Viñas Espelt, General Soler Soler i els germans Llorenç i Joan Canut Capdevila, amb la finalitat d'estudiar la idea exposada pel Sr. Viñas en el sentit que, "vista l'afició existent a La Pobla, s'havia de crear un Club d'Escacs local que aglutinés a tots els aficionats, i així poder organitzar tornejos per a major estímul ". En el mateix acte es formulen les bases que havien de regir la marxa del Club, i s'institueix l'organigrama bàsic de funcionament, recaient el lloc de President en Ciriaco Asensio, auxiliat per General Soler com a tresorer, i Felip Viñas com a secretari.

Una de les còpies de la llibreta manuscrita on es detalla la història del club des de la seva fundació fins a primers del 1960. Aquesta és la primera pàgina on s'explica aquella primera reunió.

Al cap d'una mica menys d'un mes, es comprova que la Penya recentment fundada compta amb 18 socis inscrits i 3 Socis Protectors. Pocs dies després es planteja una reunió per donar a conèixer els plans de futur, i així, el 15 de desembre cristal·litza la idea d'adquirir textos d'escacs, organitzar tornejos locals i amb clubs de localitats properes, i de ser possible, presentar algun Mestre Nacional del tauler.

El dia 11 de gener de 1951, al local social del Casal Catòlic s'inaugura el primer torneig amb la inscripció de 17 participants, i que havia de servir de base per classificar els aficionats en tres "categories". Seria el primer d'una llarga llista de tornejos "oficials" de la Penya Escacs Pobla. El vencedor final seria Joan Canut, el que el converteix en primer tauler de la Penya. Al costat d'ell, els set següents classificats -per estricte ordre-, Felip Viñas, Llorenç Canut, General Soler, Joan Barnola, Enric Espelt, Pedro Izquierdo i Pelegrí Vilella esdevindrien els jugadors de "primera" categoria, els vuit següents es van enquadrar en la "segona", i els restants en la "tercera".

La primera activitat "formal" va estar en una sessió de simultànies a càrrec Matías de Llorens, notable jugador de primera categoria nacional, qui encara residint a Barcelona, ​​era fill adoptiu del poble - el seu pare era el metge municipal -, i que es va oferir a això de manera desinteressada i digna d'elogi. Així doncs, el matí del dia 14 de juliol dóna inici la sessió contra 23 taulers, i va ser tal l'èxit de concurrència, que el mateix jugador s'ofereix per donar una sessió de partida a la cega a la tarda, i que dit sigui de pas, va guanyar amb autoritat.