Història dels Escacs

Escuts trobats al Castell de Matamala
Escuts trobats al Castell de Matamala

Com se sap des de fa temps, la irrupció dels escacs a la Península -i conseqüentment amb posterioritat a tot Europa- va ser transmesa pels musulmans en la seva conquesta de la mateixa. A partir del segle XI, les referències a diversos escaquistes andalusins apareixen en els manuscrits àrabs fins arribar a una certa esplendor literària entre els segles XII i XIII; així doncs, almenys des del començament d'aquest segle XI, els escacs son practicats i coneguts tant per musulmans com cristians, i fins i tot jueus.

Entrada al Castell de Matamala
Entrada al Castell de Matamala

És de suposar que a Catalunya el joc dels escacs es va introduir en els períodes d'intens contacte amb el Califat de Còrdova, i especialment a través del que va tenir el Comte Ramon Borrell II de Barcelona (927-992) i el seu germà petit, Ermengol, amb el califa Add al-Rahman III cap a l'any 950. A primers del passat segle l'historiador Josep Brunet i Bellet va apuntar que probablement a la cort barcelonina ja s'havia de conèixer el joc al segle X, ... i segurament també al Comtat d'Urgell...

En referència a la implantació dels escacs a l'àrea pirinenca - i especialment al Comtat d'Urgell-, les proves de naturalesa física com són les peces, vénen complementades per un conjunt de dades tant o més demostratius, i és que en els albors de l'any mil apareixen una sèrie de documents de naturalesa testamentària que converteixen la nostra zona en el més ric jaciment cristià-europeu de textos escrits primerencs sobre la implantació dels escacs.

Peça del segle XIII trobada al Castell de Matamala
Peça del segle XIII trobada al Castell de Matamala

Però és que fins i tot la Historiografia recalca aquest fet, i és que precisament el segon fill de Borrell II i de la seva primera esposa, Letgarda de Tolosa, no va ser altre que l'iniciador de la dinastia privativa dels Urgell, en aquest cas, Ermengol I i aquest Comte és conegut perquè en el seu testament es dóna la primera descripció documental de tot l'Occident europeu on es citen els Escacs.