LLOCS D'INTERÈS
ROMÀNIC
Sant Jaume de Frontanyà
A banda del poble pròpiament dit o els museus del voltant, hi ha una gran quantitat de llocs d'interès per visitar. Ja sigui arquitectònic -hi ha molt romànic, castells o edificacions medievals al Berguedà-, natural -gorgs, salts d'aigua, ...-, històric o senzillament camins per passejar i gaudí de la natura. En aquesta pàgina posarem alguns dels més propers al poble.
Com a pobles tenim Sant Jaume de Frontanyà amb la seva esplèndida
església romànica. Actualment és l'únic edifici que resta de l'antiga canònica de Sant Jaume de Frontanyà. És una de les joies del romànic del país i destaca el cimbori de dotze costats únic a Catalunya. Us recomanem que agafeu la audioguia per poder apreciar tota la bellesa i conèixer la història d'aquest lloc, i en general, fer les visites amb guia o audioguia permet aprofitar i aprofundir en la història dels llocs i dels objectes exposats.
Gombrèn, (també conegut com a Gombreny) a la comarca veïna del Ripollès, és terra de llegendes i tradicions. Ubicada a la vall del Merdàs, és un dels focus de la llegenda del Comte Arnau. A l'època medieval va viure un moment de forta esplendor, ja que el Casal de Mataplana era una de les cases nobles més influents de la corona.
Hug de Mataplana, (protagonista de la majoria de les partides vivents que es fan durant el torneig) és un dels pocs noms de trobadors que han arribat als nostres dies, va composar les seves cançons a l'abric d'aquest castell.
Avui, el poble de Gombrèn conserva un petit nucli antic, que havia estat una vila emmurallada, i bells racons que recorden el seu antic caràcter menestral, ja que fins al 1930 era conegut per l'elaboració artesana de mantes.A
l mateix terme municipal s'hi troba el Santuari o Capella de Santa Maria de Montgrony on s'hi venera una imatge de la Mare de Déu. Es tracta d'una verge negra.
El Santuari de Santa Maria de Montgrony està format per nombroses edificacions relacionades entre elles:
- L'hostatgeria, on a més de poder-hi dormir és un lloc recomanable per fer-hi un àpat sempre que s'hagi reservat
- Les famoses escales tallades a la roca viva. La construcció de la qual forma part de la llegenda del Comte Arnau. La cançó parla de "mesures mal rasades" i "soldades mal pagades". El comte no va complir la promesa de pagar els seus vassalls, que treballaven fent l'escala, una mesura de blat per cada graó.
- La cova de la Verge.
- Sant Pere de Montgrony
- La font de la Mare de Déu
Es troba al cingle de la Serra de Sant Pere, a uns 1370 metres sobre el nivell del mar. Es troba adossat a la gran penya per la qual puja l'atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. Aquesta escala comença a la gran hostaleria del santuari, i la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua.
El Castell de Mataplana està situat a la capçalera de la vall
del riu Merdàs, a escassa distància -menys d'un quilò-metre- de la collada de l'Espluga
(1200 m.), partió d'aigües entre el Merdàs i la riera Arija. On hi ha el Castell, va començar com una gran torre de vigilància al segle XII i que amb el temps s'anà ampliant la fortificació amb diferents estances. Durant una època, a l'interior de la muralla hi havia una capella que en un moment donat es va treure fora per poder tenir més espai. Més que un Castell, s'ha de parlar d'un Casal o Palau.
Tornant a La Pobla, passem per Castellar de n'Hug on hi ha l'església de Santa Maria inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El campanar és l'element més destacat que queda de la construcció medieval, és de torre de planta quadrada amb quatre pisos, a la seva part inferior té una gran finestra amb arc de mig punt, que correspon al romànic, a partir del segon pis és d'època posterior.
Sant Vicenç del Rus es troba al km. 9,5 de la carretera
de la Pobla de Lillet a Toses. A pocs m. discorre la riera de Monell. Propers
hi ha l'edifici de la Farga Nova i una mica més lluny les restes de l'antic
molí de la Farga.
Segons dades la primera església
preromànica és documentada l'a. 950 com una de les possessions del monestir de
St. Llorenç prop Bagà. L'edifici actual d'estil romànic va ser consagrat pel
bisbe Ot de la Seu d'Urgell el 9 de febrer del 1106. Té la mateixa planta que
l'església primitiva de la qual va aprofitar-se parcialment la fonamentació.
A uns dos quilòmetres cap a
la part de llevant del nucli de La Pobla, trobem el Monestir romànic de Santa Maria de Lillet construït al segle IX i esmentat en un document del 17 d'abril de 819,
ens mostra en l'actualitat vestigis de l'estil romànic, com la planta de
creu llatina, dos dels tres absis originaris i el claustre rústic de
planta quadrada; transformacions de l'època gòtica i barroca, ja al
segle XVIII, amb estils propis del neoclassicisme. El 2020 es comença una col·laboració de "CIVITAS CULTURA" (entitat que gestiona exposicions i/o concerts en diferents edificis com monestirs de la zona) amb l'Ajuntament i porta alguns concerts a Santa Maria de Lillet. Alguns coincideixen durant el Torneig d'escacs.
Al costat del monestir es troba la rotonda de Sant Miquel. És una esglesiola romànica de planta circular consagrada el 9 de maig de l'any 1000, i una de les més ben conservades amb aquest tipus de construcció.
Cap al costat oest de La Pobla de Lillet, trobem a Guardiola de Berguedà l'antic castell, el pont i la seva joia arquitectònica que és el Monestir de Sant Llorenç que es va acabar de restaurar l'any 2008 i on es fan concerts i exposicions. A uns pocs quilòmetres hi ha la població de Bagà. On entre altres indrets per visitar, s'hi troba l'església parroquial de Sant Esteve que és una església de considerables dimensions. Es va fer en l'època de transició del romànic al gòtic.[2] Va ser construïda durant els segles XIV-XV. L'església, els murs de la qual feien de muralla, es construí un segles més tard que el nucli antic, degut al fet que n'hi havia una altra a l'indret anomenat Sant Sebastià, que va ser enderrocada i s'aprofità la pedra per construir-ne l'actual. Té tres naus, amb volta de canó apuntada a la central i voltes d'aresta a les laterals.[2] El seu interior es veié aviat enriquit amb capelles i retaules de gran qualitat. Un gran incendi ocorregut l'any 1753 va destruir-ne la magnificència de l'interior i propicià la construcció d'un nou retaule barroc pels germans Morató, mestres del barroc català, que va ser costejat pels ducs de Medinaceli. L'any 1936, l'altar major va tornar a ser destruït, així com l'orgue, les imatges i objectes de culte. Té una important portalada gòtica.