LLOCS D'INTERÈS

Museus a la zona

A banda dels museus del La Pobla, dels que en parlem a la pàgina del Poble, a la zona n'hi ha d'altres que son interessants de visitar. La Pobla de Lillet es troba al nord-est de la comarca del Berguedà. Això fa que tingui prop el Ripollès i la Cerdanya. A continuació en farem cinc cèntims de cadascun. Per visitar-los, consulteu per internet dies i horaris de visita.

Monument davant del museu dedicat al cavall del Comte Arnau
Monument davant del museu dedicat al cavall del Comte Arnau

Museu del Comte Arnau

Comencem per aquest petit museu que malgrat no està a la comarca, és el que te més relació amb els escacs i el torneig de La Pobla de Lillet.

Aquest petit museu ens dóna a conèixer un dels personatges llegendaris més importants de la Catalunya medieval: El Comte Arnau. Es troba a la localitat de Gombrèn, a la comarca del Ripollès. Des de La Pobla, hi ha  15Km (uns 20 minuts en cotxe) seguint la carretera que et du a Ripoll. Una carretera comarcal no gaire ample però molt agradable per circular-hi sense presses i admirar el paisatge.

Peça d'escacs (àlfil segons nosaltres) i cavall segons anuncia el museu.
Peça d'escacs (àlfil segons nosaltres) i cavall segons anuncia el museu.

Es troba al casal de cultura de la Vila i si poden contemplar diferents aspectes arqueològics, literaris, mitològics i històrics relacionats amb el castell i la nissaga Mataplana. Aquest museu recull peces trobades en les diferents excavacions que s'han dut a terme al Castell de Mataplana, el castell del Comte Arnau. Protagonista de la majoria de les partides vivents que es fan durant l'Open.

A través de maquetes i dibuixos permet veure igualment l'evolució constructiva del castell i el seu entorn. Il·lustra el que devia ser la vida quotidiana en el moment de màxim esplendor. Algunes de les peces més destacades son el díptic de feltre, una peça d'un joc d'escacs d'ivori, un segell de la butlla pontifícia, tot son peces d'entre els segles XII i XIIIII


La Mina de petroli de Riutort

Està situada al Municipi de Guardiola de Berguedà (Berguedà) i dins el Parc Natural Cadí Moixeró. A la carretera que porta a La Pobla des de Guardiola.

L'or negre. Què en sabem del petroli? Les respostes les trobareu en aquesta mina on, a més de veure com encara regalima el petroli, també el podreu olorar. La visita us permetrà endinsar-vos en el seu conjunt de galeries, llar de ratpenats i salamandres tot plegat en un bonic i amagat paratge natural.

Coneixereu el procés d'extracció de la marga bituminosa, d'obtenció del petroli, i les condicions de treball, tot passejant per la història de la mina de Riutort. És un exemple de gran valor patrimonial, pel fet que és la única mina de petroli que es pot visitar a Catalunya i a l'estat Espanyol i de les poques d'aquestes característiques que es conserven.

Exposició Carbó i Dinosaures

Centre d'Interpretació de Dinosaures de Fumanyà
Centre d'Interpretació de Dinosaures de Fumanyà

Aquesta exposició, a Guardiola de Berguedà, ens mostra l'extraordinària relació existent entre el carbó i els dinosaures en el context de l'Alt Berguedà i, concretament, de Fumanya que és alhora una mina de carbó i un dels jaciments paleontològics més importants d'Europa. A Fumanya s'han comptant fins a 3.500 petjades d'aquest animal extingit que va viure ara fa uns 65 milions d'anys. L'explicació d'aquestes troballes i de la seva vinculació amb la mineria del carbó són els eixos centrals de l'exposició "Carbó i Dinosaures".

A l'exposició són espectaculars els dibuixos dels dinosaures existents a la zona: els titanosaures, així com ossos, nius amb ous. Els objectes que s'exposen són una important col•lecció de fòssils i diversos utensilis de mina. Diversos audiovisuals sobre la història de les mines, el jaciment de Fumanya i la descoberta dels tresors complementen l'exposició.

La mostra tracta sobre el Berguedà com a terra de carbó que lligada a una intensa activitat minera, va ser una de les zones més importants de Catalunya. Relata els resultats d'investigació paleontològica al jaciment de Fumanya i explica el descobriment de dinosaures en aquesta zona. El fet de trobar petjades de dinosaures en la paret vertical de Fumanya respon a que un grup d'aquests animals van deixar les petjades quan caminaven per zones pantanoses i després, amb la formació dels Pirineus, els sediments es van aixecar i van restar verticals. A partir de les petjades, els paleontòlegs han pogut determinar com eren aquests animals herbívors d'uns 15-20 m d'altura, amb potes davanteres més curtes que les del darrere i amb cua molt llarga.

Museu de les Mines de Cercs

Situat a la colònia minera de Sant Corneli, mostra com es vivia i es treballava en una mina de carbó i mitjançant un ferrocarril miner, es visiten 450 m de la galeria Sant Romà. L'audiovisual que ens introdueix la visita explica la història de la mineria de carbó al Berguedà explicant la gran importància econòmica i social que tingué durant molts anys.

Dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d'història i, al mateix temps, vol ser un centre d'interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà. Avui, l'activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per això el museu es defineix com un centre d'interpretació que relaciona la tècnica i la història.
L'exposició permanent està dividida en dos espais: el carbó, la seva explotació, la importància de les infraestructures mineres, el transport i el procés de classificació previ al seu ús, tan com a combustible domèstic i industrial com a font primària per a obtenció d'electricitat. La vida quotidiana al peu de la mina que té com a fil conductor la colònia minera de Sant Corneli i la seva gent a partir de la festa, l'esbarjo, el treball de les dones, l'escola, el dispensari, l'empresari i l'empresa, els treballadors i les seves reivindicacions socials i laborals. En aquest àmbit s'han incorporat recentment dos audiovisuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: Els fets de Fígols de 1932 i La Tancada de 1977.

Finalment es visita l'habitatge miner. La visita es completa amb la projecció d'un audiovisual sobre la conca minera de l'Alt Berguedà i la visita guiada a l'interior de la mina on s'analitzen les condcions de treball al llarg del temps.
La visita al museu té una durada d'1:30 minuts. Per realitzar aquesta visita se'ls hi atorgarà un torn tan pel recorregut en l'exposició permanent com per l'entrada dins la mina, que comptaran sempre amb el suport d'un monitor.

Centre medieval i dels Càtars

A l'antic Palau de Pinós de Bagà, a 15 minuts de La pobla de Lillet, hi ha l'exposició permanent sobre el catarisme i l'època medieval a la vila de Bagà.  També a Bagà hi ha el Centre d'informació i interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró on a més de donar la informació necessària per fruir al màxim de les possibilitats del terreny, hi ha una exposició permanent, i d'altres d'itinerants que junt amb un audiovisual, ens introdueixen en l'espectacularitat de la natura.

Seguir les passes dels bons homes o càtars. A això ens conviden des del Centre Medieval i dels Càtars de Bagà. Des de l'antic palau dels Pinós se'ns proposa fer un recorregut històric per la vida d'alguns dels personatges que van formar part d'aquest corrent religiós, entre els segles X i XIV que va trobar al Berguedà un lloc de refugi. A través de les sales, diferents personatges ens explicaran el lligam dels càtars amb les nostres contrades i coneixerem el ric passat de la capital històrica de l'alt Berguedà. També coneixereu millor una de les llegendes més famoses de la zona, la llegenda del Rescat de les cent donzelles.

Museus a Berga

La ciutat de Berga, capital de la comarca, ofereix al públic visitant i local les visites a l'antic Museu Comarcal, el renovat Espai d'Interpretació de Berga. És el punt de partida de les visites guiades que expliquen l'evolució de la ciutat al llarg de la història remarcant els elements medievals, els elements industrials essencials en la preindustrialització de finals del segle XIX i principis del XX i les guerres carlines del XIX.

També es pot visitar la Casa de la Patum, que pretén donar un petit tast de la festa berguedana per excel·lència, La Patum, declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005.

L'Espai d'interpretació de la natura del Berguedà ofereix al visitant una visió de la diversitat biològica de la nostra comarca. L'Espai actual és l'antic Museu de Ciències Naturals remodelat on s'hi pot contemplar un audiovisual explicatiu de la fauna, la flora i la geologia del Berguedà a banda d'una exposició permanent que consta de dues parts ben diferenciades. La primera correspon a la Sala Lluís Viladrich (en record de l'entusiasta naturalista berguedà desaparegut l'any 2006) i està dedicada a la geologia i paleontologia. La segona sala mostra els grans dominis de la vegetació del Berguedà i la fauna vertebrada que els caracteritza.

O la Col·lecció del Circ Josep Vinyes, inaugurada l'abril del 2003 és una col·lecció monogràfica cedida per Josep Vinyes sobre el món del circ. Consta de fotografies, cartells, programes de mà i objectes relacionats amb el circ.

Centre Picasso a Gósol

La mostra més representativa de les tres-centes dues obres que s'atribueixen al període gosolà de l'artista, els originals de les quals es troben repartides per diferents museus d'Europa i d'Estats Units. N'hi ha una trentena. Aquí es poden contemplar en conjunt, juntament amb el paisatge que va rodejar Picasso al 1906: el Pedraforca, el Castell, la Plaça, un variat recull de fotografies antigues de Gósol, els estris quotidians de l'època com ara les llevadores, els càntirs d'oli, els llumms per espantar llops, la filadora... reflex tots ells del caràcter de la gent que va fer possible aquest canvi en la història de l'art, adquirint i comprenent tot el seu significat. Podeu veure més informació clicant sobre la fotografia de la dreta. ës un enllaç que du al web de l'Ajuntament i on hi ha informació de cadascuna de les sales, rutes i enllaços a altres museus.

Església de Santa Maria
Església de Santa Maria