I Torneig Internacional de La Pobla de Lillet
del 21 al 28 de juliol de 1991El 1991 es fa la primera edició. Va ser organitzada, a nivell personal per José Mª Gutiérrez Dopino (el Club va intervenir escassament), per commemorar els 20 anys del club postal CAPEA (Club de Ajedrez Postal Español en Alemania). Gràcies a la seva dedicació, l'Ajuntament va concedir un ajut per valor de "400.000 ptes." i també ho van patrocinar els comerciants del poble.
El Torneig no estava homologat per la FCE ja que en realitat es tractava d'una reunió d'amics i coneguts, tot i que es van congregar una bona plèiade de forts jugadors del moment - fins a quinze, i un ordinador Mephisto -, a més de premiar en metàl·lic als jugadors. Tal com es pot veure en el llibret de presentació del torneig, estava prevista la participació del GM Lothar Schmid (recordem àrbitre de la final Fischer-Spassky de 1972) finalment no va poder acudir i en el seu lloc es va contractar a Javier Ochoa. Sembla que tampoc varen poder participar dos dels previstos, en Carlos Ferron i Juan A. Fariñas. Els seus llocs els ocuparen el Sr. Josep Pi de Bagà i en Josep Maria Companyó de Berga.
L'ordinador Mephisto sembla que va participar en el torneig, però fora de concurs i desconeixem els seus resultats. Cap dels participants que ocuparen el podi ens han sabut dir res de Mephisto. Només l'àrbitre alemany ens ho ha comentat. Per tant suposarem que el jugador que descansava va jugar contra Mephisto. Sembla que donaren mig punt al descans. Podeu consultar els aparellaments al botó de Classificació.
Es van jugar set rondes entre el 21 i 27 de juliol i finalment el vencedor va ser F.J. Ochoa, -que al cap de pocs anys, el 1997, va ser elegit president de la FEDA-, i que es va mantenir al capdavant des de la ronda quarta. 2ª Beatriz Alfonso, en aquell temps campiona d'Espanya femenina i 3r el manresà J.M. Baron. Les rondes 3ª i 5ª es van jugar al Santuari de Falgars i Castellar de N'Hug respectivament, emulant les que s'havien jugat a la fi dels anys 50. Com a colofó el dia 28 un matx CAPEA contra un combinat de Berga i Manresa i un altre entre jugadors de CAPEA i del Club Lillet. Igualment es van realitzar un seguit d'activitats culturals, i lògicament escaquístiques. Entre aquestes últimes, una exposició filatèlica temàtica (a càrrec de l'entusiasta Ricardo Lamarca), una reunió de col·leccionistes de motius d'escacs, classes i com a colofó el diumenge 28 simultànies d'Arturo Pomar, que ja estava retirat de la pràctica "oficial". En l'exposició de noranta llibres es va poder veure una còpia del llibre escrit per Alfonso X el Savi. També es van realitzar excursions, i com no, com en els Tornejos dels anys '50, sessions de simultànies i projeccions cinematogràfiques a l'aire lliure (per ex. Una de les pel·lícules de moda, "Carros de foc" o "El gran dictador" de Charles Chaplin).
També gràcies a la intercessió de José M. Gutiérrez es van adquirir unes peces gegants a Alemanya que encara avui són utilitzades, davant de l'Ajuntament, el diumenge de la partida vivent. Durant aquells dies es van esbossar les primeres passes del que seria posteriorment la representació dels Escacs Vivents.