XI Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2001

En Toni Ayza, havia creat la web AjedrezND que ha esdevingut un referent dels escacs, no només catalans, si no de tot arreu. El 2001, feia dos anys que s'havia engegat el projecte i la família Ayza participà per primer cop a l'Open. Aquest any comencen les cròniques diàries del torneig a AjedrezND. Encara no teníem chess results i era un bon lloc per tenir aviat i de primera ma la informació tant d'aparellaments i resultats com situacions durant la ronda i el torneig. El text que posarem ara està extret d'aquestes cròniques.

Sala de joc, Foto del Regió 7 del 9 d'agost de 2001
Sala de joc, Foto del Regió 7 del 9 d'agost de 2001

Prèvia: A partir del proper dia 2 d'agost, se celebrarà un dels Opens tradicionals a Catalunya, però que mai ha tingut repercussió a Internet, en no tenir pàgina oficial. Aquest any comptarem amb cròniques diàries i resultats. Desplaçarem a la Pobla, el mateix equip tecnològic, amb el qual vam donar cobertura als passats Campionats d'Espanya d'Orpesa. Toni Ayza ja és al preciós poble de la Pobla de Lillet, la primera sorpresa ha estat que va a haver d'utilitzar el mòbil per ventar, o per trencar nous, ja que AMENA no té cobertura en aquesta zona. Comptem amb la col·laboració de l'organització, per fer-vos arribar cada dia, informació d'un dels Opens més desconeguts de Catalunya. Al bonic poble pirinenc, de la Pobla de Lillet, fins i tot per anar a comprar el pa, cal pujar i baixar pendents. Però també és cert, que tenen els millors embotits del món, per recuperar-se de tant esforç físic. L'organització del torneig ho té tot a punt perquè aquesta arrencada el dia 2. Fins i tot tenen una nòmina de titulats de luxe, encapçalada pel GM rus Oleg Korneev. Estan previstos diferents actes paral·lels al torneig. Des d'una partida d'escacs vivent, ambientada en l'època medieval, fins a un torneig de ràpides. La Pobla de Lillet sembla bolcada en un dels actes més importants del seu calendari cultural. L'onzena edició de l'Open Internacional d'Escacs. Des de fa uns dies, ja es pot veure per les rodalies del Bar Orient prop del Pont Vell, a alguns titulats internacionals, passejant pels carrers de la Pobla a l'espera que el dia 2 a les 4 de la tarda es posin els rellotges a marxa. Esperem no tenir problemes tècnics i poder-vos oferir cada nit els resultats i aparellaments, així com una breu crònica d'aquest torneig, que per l'afany que posen els seus organitzadors, en fer les coses bé, mereix un lloc destacat en el calendari internacional català d'escacs.

RONDA 1: La primera ronda del torneig, no ha deparat sorpreses, encara que a alguns dels titulats, se'ls han enganxat els llençols de la migdiada, i han arribat justet, dins de l'hora de marge. Els set primers del rànquing dels 62 inscrits, han guanyat sense dificultat. Comentar que les sales de joc, perquè són dues, estan molt ben condicionades. A la de dalt juguen els sis primers taulers i els jugadors que per accessibilitat, no poden jugar a la sala de baix. Avui s'ha donat el cas que el benjamí del torneig, ha hagut de jugar amb els GM 's, ja que el seu oponent no podia jugar a la sala gran. Es curiosa la mania d'alguns jugadors de no inscriure fins a l'últim moment, amb els consegüents mals de cap per als organitzadors, que no poden efectuar els aparellaments. Amb lo senzill que és saber amb un parell de dies d'antelació, si un va a jugar o no. Demà les forces començaran a estar més anivellades, encara que el grup capdevanter és realment molt superior a la resta.

RONDA 2: La segona ronda, ha portat una sorpresa, el jugador Xavier Torres, ha aconseguit signar taules amb el MI txec Peter Velicka. Els altres favorits segueixen endavant, i per demà ja tenim un interessant enfrontament en el tauler 2 entre Movsziszian i Kovacevic. Per altra banda les temperatures s'han suavitzat, després de la bogeria dels darrers dies, i a la nit cal agafar la jaqueta. Un luxe a l'agost. Fins i tot ens hem atrevit aquesta nit amb una Carn d'Olla. Aquests dies hem tingut l'oportunitat de visitar el monestir de la Pobla de Lillet, que es troba a dos km. del poble. Per visitar-lo cal demanar les claus al punt d'informació de l'Ajuntament, un autèntic luxe tenir les claus d'un magnífic Monestir del segle VIII. Per cert que les bastides, i plataformes que han col·locat per facilitar la visita li donen un aire de Fort Boyard. Cal destacar el caràcter afable de la gent de la Pobla, que sempre estan disposats a ajudar els visitants, i que van per la sala de joc a veure com van les partides.

Anunci de la primera edició de la partida vivent.
Anunci de la primera edició de la partida vivent.

RONDA 3: Jornada amb resultats de llibre en els primers taulers. L'únic favorit, que tenia un enfrontament compromès era Movsziszian que se les ha vist amb Kovacevic. Ha guanyat, però ha hagut d'aguantar al final, les queixes de Kovacevic, que l'acusava de parlar amb Korneev. Final amb pollastre inclòs. Demà tres enfrontaments de luxe en els primers taulers. Avui hem pogut assistir al mercat dels dissabtes, i hem pogut degustar unes tapes de primera divisió, en un dels bars del poble, per sopar. I us ho diu un expert de la Barceloneta. Els preus dels que ja no es veuen a les grans ciutats. Demà jornada atapeïda; al matí torneig de ràpides, i a la nit escacs medieval vivent.

RONDA 4: Oleg Korneev ha hagut d'acudir al recurs d'un continu per evitar un mat imparable de Berzinsh. Pogorelov ha derrotat Velicka després de lliurar qualitat per atac, i Movsziszian ha derrotat Kalod aprofitant-se dels problemes de temps d'aquest últim, que estava amb peó de més, el que li dóna el liderat provisional del torneig, al costat de Pogorelov. Avui també s'ha disputat el Campionat de partides ràpides. Hi han participat bastants dels jugadors que estan a la Pobla i alguns especialment desplaçats per a l'ocasió. El torneig estava limitat a jugadors amb menys de 2300. El vencedor ha estat Joan Martorell del Malgrat. En segona posició s'ha classificat Manel Castro del Mataró i en tercera posició el sub-14 del Barceloneta David Ayza. Sembla que les ràpides se'ls donen bé als de la costa. Aquesta nit s'ha dut a terme la representació de la partida vivent medieval, amb gran èxit de públic. Realment espectacular la lluita entre les peces del Compte Arnau, blanques, i les dels normands, negres. La victòria, com no, ha correspost als locals del Compte Arnau. Però el resultat era el de menys, el de més, és la gran promoció dels Escacs, que s'està realitzant amb aquest tipus d'actes, d'altra banda d'una bellesa plàstica important, ja que als vestits medievals, cal sumar el bell entorn del Pont Vell. Des d'aquesta pàgina la nostra felicitació als organitzadors per la iniciativa. Els lectors catalans demà al matí podreu veure-ho al telenotícies de TV3.


RONDA 5: Karen Movsziszian s'ha col·locat al capdavant en solitari del torneig en derrotar Ruslan Pogorelov. La resta de favorits han vençut a rivals teòricament inferiors. Demà al primer tauler una interessant partida entre els dos primers del rànquing. Korneev i Movsziszian.Però l'espectacle avui ha estat en el tauler 8, on l'infantil del Barceloneta David Ayza li ha plantat cara a tot un MI de la categoria de Peter Velicka -2474-. A la jugada 33 amb menys d'1 minut en el seu rellotge, David no ha vist un escac continu després de lliurar material per atac. Una llàstima ja que després d'una gran partida no mereixia anar-se'n de buit, tot i que s'ha portat la felicitació de gran part del públic, i de molts jugadors. El GM rus Oleg Korneev. Regió 7 del 7 d'agost de 2001

El GM rus Oleg Korneev. Regió 7 del 7 d'agost de 2001
El GM rus Oleg Korneev. Regió 7 del 7 d'agost de 2001

RONDA 6: Karen Movsziszian ha fet un pas de gegant, de cara a adjudicar-se el torneig, en derrotar a Oleg Korneev. A falta de tres rondes, la seva posició és immillorable, ja que compta les seves partides per victòries i té als seus perseguidors a 1 punt de distància.La resta de favorits han vençut, excepte Berzinsh i Kalod que han fet unes taules ràpides. Pogorelov ha patit més del compte per derrotar el jugador de Sant Andreu Pedro Diaz. Peter Velicka també ha hagut de posar tota la carn a la graella per derrotar el jugador de Catalònia Josep Basas Jr. Demà una ronda que pot ser decisiva amb Karen Movsziszian amb negres contra Roland Berzinsh i en el segon Kovacevic contra Pogorelov. Aquest Open reuneix a gent de totes les edats des del veterà MN Ramon Trias ex-component de l'equip olímpic espanyol, que amb els seus 89 anys és tot un exemple per a tots, de saber estar en els taulers, fins al benjamí del torneig Alex Ayza que amb 7 anys debuta en un Internacional.

A partir d'avui publiquem també la classificació per equips, que fins al moment està encapçalada per l'equip de Manresa seguit dels equips del Barcelonès i de la Pobla de Lillet.

RONDA 7: Karen Movsziszian ha entaulat amb amb Roland Berzinsh i es manté al capdavant de la classificació, a falta de dues rondes, encara que Pogorelov ha retallat les distàncies i ara es troba a només mig punt. A falta de dues rondes les posicions es van perfilant, però serà difícil que se li escapi el títol a Karen Movsziszian que està demostrant que a la Pobla juga molt a gust, i també que està en un bon moment de forma. Josep Colominas del Salou ha signat una meritòries taules amb el MI txec Radek Kalod.

RONDA 8: Karen Movsziszian ha vençut en la vuitena ronda al jugador de l'Ideal d'en Clavé Catarineu, la diferència d'elo entre els dos és de 500 punts. El que diu molt del bon torneig de Catarineu, que avui ha jugat en el primer tauler. Karen s'ha assegurat la victòria. Avui en el segon tauler hem vist a un Oleg Korneev molt enfadat, pels errors comesos en les dificultats de temps contra Pogorelov, al final se li ha escapat la victòria i s'ha hagut de conformar amb les taules. Demà Pogorelov s'enfrontarà amb Berzinsh amb la segona plaça en joc, i en el tercer tauler un interessant Kalod - Korneev.El cansament comença a fer estralls entre els jugadors, menys acostumats a jugar tornejos de 9 rondes seguides, això fa que es vegin més errors dels normals a partir de les dues hores de joc. L'equip de Manresa s'ha destacat en la classificació, i serà difícil que algú els atrapi demà.
GM Karen Movsziszian. Foto del Regió 7 del 10 d'agost de 2001.
GM Karen Movsziszian. Foto del Regió 7 del 10 d'agost de 2001.

CRÒNICA FINAL: Ha finalitzat l'onzena edició de l'Internacional de La Pobla de Lillet, amb la còmoda victòria del Gran Mestre armeni Karen Movsziszian, que avui s'ha permès el luxe de cedir-ne una elegants taules amb el jugador manresà Josep Basas Jr. al que li porta més de 400 punts d'elo FIDE. Karen ha jugat molt bé davant un públic, el de la Pobla, que l'aprecia i l'admira. És la segona edició de l'Open que venç després de la primera victòria el 1998.
El GM ucraïnès Ruslan Pogorelov, s'ha classificat en segona posició, i la tercera ha estat per al MI letó Roland Berzinsh. Quart ha estat el GM rus Oleg Korneev, que ha recollit el premi, sense somriure ni tan sols davant els petons de les pubilles de la Pobla que eren els que els lliuraven segons el protocol.

Per equips s'ha imposat Manresa i en sub-16 David Ayza del Barceloneta. En veterans ha estat el jugador Manuel Amor Alcalde qui s'ha endut el gat a l'aigua, i el femení se l'ha adjudicat Marina de los Mozos del Peona i Peó.

Excel·lent per a l'equip arbitral, capitanejat pel basc Agustín Santos, del millor que hem vist últimament. Però els autèntics campions de l'hospitalitat, són l'equip organitzador del club escacs Lillet, i tots els habitants de la Pobla, que han sabut organitzar i acollir els jugadors amb una il·lusió i afabilitat, que no hem vist en cap altre torneig. Si a això unim uns paratges naturals impressionants i uns preus que feia temps que no vèiem, a que esteu esperant per reservar les dates de l'any que ve, per participar en la XII edició d'aquest Open. No us en penedireu.

Toni Ayza des del Pub Gatim's a la Pobla de Lillet,

l'únic pub que coneixem amb un tauler d'escacs mural a la paret.