XIII Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2003

Ronda 1

Ha començat l'Open Internacional de La Pobla amb més de 70 participants, el que representa un augment important respecte a les anteriors edicions.

La primera ronda s'ha caracteritzat pels problemes que han passat alguns dels Elo Fide per fer-se amb el punt. Un GM, el finlandès Westerinen, ha signat les taules amb Vegara del Taradell després d'arribar a una posició en què el finlandès s'ha obstinat a seguir una posició on era difícil equivocar-se. Després de 20 moviments de cavall no ha quedat més remei que cedir les taules. L'anècdota la ha protagonitzat el veterà Trias, de més de 90 anys, que al finalitzar la partida ha comentat en veu alta a Vegara, "ja era hora!".

Un altre MI, Peric, ha acordat taules amb l'expresident de la catalana Josep Flores ja que ha arribat amb molt retard i Flores li ha donat unes taules de cortesia.
L'alemany Dischinger ha perdut amb González Brinque després d'una partida maratoniana on l'alemany ha desaprofitat una posició molt avantatjosa en el control en intentar tirar la bandera del català.

Demà tindrem sessió de ràpides pel matí i els escacs vivents a la nit.
Ronda 2

Pel matí s'ha disputat el torneig de ràpides en el qual Lluis Oms ha continuat la seva ratxa de victòries en aquest tipus de tornejos. En segona posició, un altre jove MC Marc Pascual i en el tercer MC Teo Asensio

A la tarda, la segona ronda de l'Open que ha ofert algunes sorpreses com les taules que han aconseguit J. Mila i Clara Orriols en la seva confrontació amb rivals de més Elo.
Però la veritable sorpresa no s'ha acabat de produir i és que el jove Héctor Moreno de la Gran Penya ha tingut una posició guanyadora durant bona part de la tarda davant el GM Karen Movsziszian. Només la paciència i la veterania del GM l'han salvat d'una derrota que molta gent donava per feta a mitja tarda.

A la nit s'ha celebrat la tradicional partida d'escacs vivents. En aquesta ocasió s'ha recreat una partida de Capablanca i Alekhine del matx de Buenos Aires. Molt públic i una gran posada en escena han caracteritzat l'edició d'aquest any.

Ronda 3

Quatre jugadors han aconseguit els tres primers punts. Karen Movsziszian, Fernando Peralta, Ruslan Pogorelov i el jove MC català Lluís Oms que avui ha derrotat al seu company David Ayza. Pogorelov ha tingut sort, ja que en una posició de taules mortes el seu rival ha fet una jugada que era única per perdre.

Marc Pascual ha signat taules amb el Campió de Catalunya Guillem Baches, i el jove Jaume Gallart ha cedit taules amb el MC Teo Asensio quan comptava amb lleugera avantatge en un final.
Ronda 4

Karen Movsziszian s'ha quedat sol al capdavant del torneig després de derrotar a Lluís Oms que s'ha rendit quan encara quedava partida. Baches ha signat unes taules en 10 jugades amb Westerinen al igual que Peralta i Pogorelov que han jugat unes quantes més però que poc han pogut fer en una partida sosa.

La partida més espectacular de la tarda ha estat la que ha disputat el jove David Ayza amb Alejandro Melchor. Aquest últim, aficionat als gambits, ha entrat en un de rei i David a qui li va la marxa combinativa ha entrat a fons. Finalment la partida s'ha decantat de part d'en David, que ha trobat una xarxa de mat.

Destacar la bona actuació d'altres dos joves Jaume Gallart i Héctor Moreno que ja estan amb 3 punts de 4.

Ronda 5

Dos taules en els dos primers taulers han deixat Movsziszian al capdavant de la taula però ha estat atrapat pel cubà Frank de la Paz.

Avui s'han produït moltes taules en els primers taulers ja que la igualtat és més gran entre els jugadors, però la majoria s'han lluitat.

Destacar el gran treball que està tenint l'àrbitre debutant de Navarra en el torneig Nerea Mouleón, que fins al moment no ha tingut que intervenir massa vegades i sempre que ho ha fet ha estat amb èxit.

Ronda 6

L'MI cubà Frank de la Paz ha derrotat el GM armeni Karen Movsziszian i és el nou líder en solitari del torneig. Segueix a mig punt el seu compatriota el també MI Jorge Borges, el GM ucrainià Ruslan Pogorelov, i l'MI argentí Fernando Peralta.

El torneig està arribant al seu punt culminant i perdre el pas en aquestes rondes pot resultar decisiu per als favorits.

Lluís Oms ha signat avui les taules amb l'MI Slavisa Peric i és el millor dels joves.
Avui ha plogut i ha refrescat una mica l'ambient calorós que es viu a la Pobla.

Ronda 7

Frank de la Paz ha derrotat al seu compatriota Juan Borges després d'una partida en què han estat obligats a jugar, sota la amenaça de 0-0.

Però comencem pel principi, quan es va saber el matx de dos cubans al primer tauler, aquests es van dirigir a l'àrbitre del torneig dient-li que els poses taules que anaven a Andorra. L'àrbitre Nerea Mauleón els va dir, reglament en mà, que si no es presentaven a jugar, els posaria 0-0 i que si venien i veiés que feien taules sense que a penes jugués també ho posaria. Avui, la partida ha començat amb discussions amb l'àrbitre i fins i tot els dos cubans sembla que li faltaven al respecte, el que els ha valgut una amonestació amb la notificació d'expulsió del torneig si reincidien. Al final veient que la cosa no anava en broma, s'han decidit a jugar i ha vençut Frank de la Paz, que el ratifica al capdavant del torneig. Ja era hora que un àrbitre es posés en el seu lloc i no tolerés aquestes actuacions, que per la resta desvirtuen els escacs com a esport. Des d'AjedrezND donem un 10 a l'àrbitre. Recordem que la direcció del torneig ha donat la raó a l'àrbitre en tot moment. De la resta de resultats destacar la victòria de Movsziszian. Demà es disputarà el tradicional torneig de futbol del que donarem compte a la nit.

Ronda 8

Frank de la Paz s'ha proclamat vencedor del torneig amb una ronda d'anticipació ja que avantatja als seus rivals en punt i mig. La derrota de Movsziszian a mans de Guillem Baches ha contribuït a l'ampliació de l'avantatge. Pel matí s'ha disputat un partit de futbol on la selecció de la resta del món ha escombrat als de Barcelona ciutat per un contundent 6-1. A la tarda una espectacular tempesta ha deixat a la Pobla sense llum, per la qual cosa les poques partides que van quedar havien de concloure a la llum de les veles, que li donaven un aire romàntic d'escacs de dos segles. Molta gent hi ha competeixen per entrar en els premis Lluís Oms es veurà amb el GM Westerinen, Marc Pascual i David Ayza estan a mig punt i no tindran rivals de tanta entitat com el GM, tampoc ho tindran fàcil.

Ronda 9 Ruslan Pogorelov ha derrotat a Frank de la Pau en la última ronda i s'ha adjudicat el sotscampionat, ja que Frank va arribar a aquesta ronda com a vencedor del torneig amb una avantatge de mig punt. La tercera plaça ha estat per a un veterà de la Pobla Karen Movsziszian que ha aixecat una partida que havia perdut amb el MF alemany Disschinger. Destacar la bona actuació d'alguns joves catalans com David Ayza que s'ha colat per primera vegada en els premis de la general d'un internacional, al final del 10 després de vèncer en el seu partit d'avui i de Marc Pascual que ha quedat el 11 al derrotar a la jugadora catalana Clara Orriols que també ha realitzat un bon torneig. Cal recordar que alguns jugadors en la jornada matinal de avui han sofert els efectes d'anar a dormir tard i és que a la Pobla cada dissabte d'agost hi ha una festa en una de les seves places i la d'ahir no es va suspendre ni amb la pluja que va deixar el poble a les fosques fins a les 11 de la nit. Això va fer que les darreres partides que es jugaven al saló La Flor, es traslladessin a la sala de la llar del pensionista. S'obriren les finestres per a que entrés el màxim de llum, i es va completar amb espelmes ja que com més de nit es feia més difícil era la visió dels taulers.

Aquesta tarda es va celebrar la entrega de trofeus en què els organitzadors han convidat a tots els assistents a participar en la catorzena edició d'aquest obert que se celebrarà el proper any. Segurament que molts es repeteixen després del gran ambient d''escacs que s'ha viscut aquesta setmana en aquesta localitat del Pirineu català.