XIV Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2004

El 2004 va ser un any especial. A més de la nova edició del torneig, i una nova edició de la partida vivent que s'anava consolidant, es varen organitzar un parell d'esdeveniments més en col·laboració amb Peona i Peó Club d'Escacs. El primer foren unes colònies d'escacs per a nens i nenes. Ens instal·làvem a la casa de Colònies del Clot del Moro (actualment Refugi Quatre Cases) per fer classes d'escacs, excursions, ... A les tardes aprofitar el Torneig Internacional per a que els de nivell hi participessin i fer un grup B pels principiants. L'altre esdeveniment va ser la celebració de la 62a edició del Campionat Femení de Catalunya. Semblava una bona idea fer el Femení juntament amb un torneig important de manera que les participants poguessin anar amb família i cadascú jugar el seu torneig. Aquest era un primer any de prova. Tot un èxit. Va ser una llàstima que l'any següent ens tanquessin la casa de colònies i no es pogués donar continuïtat a unes colònies que havíem preparat i que ja hi havia algunes excursions previstes per conèixer la comarca.

La Crònica de "AjedrezND":

Aquest any La Pobla acollirà també simultàniament el Campionat Femení de Catalunya del 3 al 8 d'agost. Si a aquests tres tornejos sumem les activitats complementàries de l'Open com els Escacs vivent medieval, La Pobla es convertirà durant uns dies a la capital dels Escacs Català.

Està prevista la retransmissió en directe dels primers taulers de l'obert Internacional i del Campionat Femení de Catalunya.

1a ronda

La Pobla de Lillet s'ha vestit de gala, un any més, per rebre els gairebé 80 jugadors inscrits en aquesta edició. La primera ronda ja ha produït les primeres sorpreses, i alguns dels titulats han hagut de fer hores extres per sumar el seu primer punt, com Mirzoev o Peralta. D'altres han sumat el seu primer punt per fer bloc FIDE en derrotar o entaular amb jugadors amb aquest elo. Entre ells destacar a un jove jugador Arlo Subirats que després d'un parèntesi torna a la competició, ara a les files del Calella, i que ha derrotat el MC Jordi Garriga. Com anècdota avui s'han enfrontat el jugador mes jove del torneig Alex Ayza de 10 anys amb el mes veterà el MN Ramon Trias de 92 anys, i la partida s'ha pogut seguir per internet ja que Trias havia de per qüestions de mobilitat jugar a la sala de retransmissions.

2a ronda

La segona ronda ha coincidit amb l'inici del femení de Catalunya. L'ambient escaquístic a La Pobla ha crescut amb l'arribada de les 16 jugadores que lluitaran pel títol.
Dels resultats destacar les taules del veterà MN Ramon Trias amb la WGM Tatiana Kononenko i la victòria del 1700 Lluís Febrero davant de David Ayza. Febrero està en el grup davanter. Josep Basas ha signat taules amb Panchenko i Enric Garcia amb el MF Ayza Ballester

3a ronda

La lògica dels resultats s'ha imposat a la zona alta de la taula i les sorpreses s'han circumscrit a la zona mitjana.

Avui ens hem retardat en la publicació de resultats ja que la tempesta ha deixat K.O. la xarxa d'Internet via satèl·lit de què disposem a La Pobla

Ressaltar el bon torneig del veterà jugador de 92 anys MN Ramon Trias que avui ha tornat a signar taules amb un jugador de més elo.

Demà es produiran els primers enfrontaments entre titulats internacionals que podran ser seguits en directe per internet.

Avui ens hem retardat en la publicació de resultats ja que la tempesta ha deixat K.O. la xarxa d'Internet via satèl·lit de què disposem a La Pobla

4a ronda

Fernando Peralta i Karen Movsziszian s'han col·locat al capdavant del torneig.
Moskalenko i Mirzoev han signat taules i estan en el grup perseguidor, al costat de Panchenko i el MF Ayza Ballester.

L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzat l'Ajuntament de La Pobla, que ha promulgat un ban en tota la localitat, donant a conèixer l'última voluntat del Comte de Mataplana, senyor feudal de la localitat, en el sentit que tots els habitants han de conèixer el joc dels Escacs, i citant-los en diversos horaris al centre cívic, on monitors de Peona i Peó estan impartint cursos d'Escacs.

Un exemple a seguir de difusió dels Escacs.

5a ronda

Karen Movziszian s'ha col·locat com a líder en solitari després de derrotar a Fernando Peralta. Viktor Moskalenko ha derrotat in extremis a Ayza Ballester, quan aquest tenia quatre peons per peça i atac, però en les dificultats l'experiència de Moskalenko ha anat minant el terreny fins que Ayza Ballester s'ha deixat tancar en una xarxa de mat.

Demà el tradicional partit de futbol.

6a ronda

Karen Movsziszian contínua com a líder després de signar taules amb Azer Mirzoev. Moskalenko va signar taules amb Peralta, però la sorpresa saltava al tauler 3 on Joan Martorell derrotava per bandera al finish, desprès d'estar millor tota la tarda al MI Slavissa Peric. David Ayza va derrotar al MC Josuè Expósito i Jorge Iglesias va signar taules amb el GM Westerinen sense massa lluita.

Al matí es va disputar el tradicional partit de futbol entre les seleccions de l'alberg Sant Jordi i els Lillet Town, amb victòria d'aquests últims per 3 - 5. Destacar l'actuació de Fernando "borrissol" Peralta amb dos gols per als guanyadors que varen tenir la seva millor basa en la línia defensiva de jugadors madrilenys que es van mostrar inexpugnables a la primera meitat del partit, i alguns detalls de qualitat de l'àrbitre de l'Open Nerea Mauleón . Entre els de l'alberg destacar la presència a tot arreu de Corrigüelas i el treball en atac de Josué Expósito.

7a Ronda

Azer Mirzoev ha atrapat a Karen Movziszian en el primer lloc gràcies a la seva victòria davant Joan Martorell. Karen no va poder passar de les taules enfront de Viktor Moska-lenko. A mig punt estan Peralta, Panchenko i Moskalenko. En la jornada d'ahir destacar dues taules, les que van aconseguir Bautista davant el GM Westerinen i les de Marc Pascual davant de Jorge Iglesias. Al matí es disputà el torneig de ràpides en què va vèncer l'especialista Josué Expósito i a la nit els Escacs Vivents que un any més es va superar a si mateix, reunint a mig poble, que va seguir amb molt d'interès el desenvolupament de la partida entre els normands i les tropes del baró de Mataplana.

9a Ronda

Azer Mirzoev ha estat el guanyador de La Pobla després de 6 mesos de no guanyar cap torneig. segona posició per a Karen Movziszian un clàssic del torneig que a La Pobla se sent com a casa, i tercer, per al líder del Circuit Català Viktor Moskalenko que millora el seu score i cada vegada està més a prop de la victòria final. Per equips victòria per a l'equip de Barcelona amb David Ayza, Marc Pascual, Felipe Porras i Toni Ayza, amb mig punt d'avantatge sobre el combinat Sant Andreu-Vulcà.

62è Campionat de Catalunya Femení

A partir del 3 d'agost es disputarà a La Pobla de Lillet coincidint amb l'Open internacional d'aquesta localitat. 16 jugadores inscrites disputaran un suís a sis rondes. Per primera vegada el torneig està dotat amb premis econòmics. Els 4 primers taulers podran ser seguits en directe per internet al portal de retransmissions de la FCE.

1a Ronda

La primera ronda ha significat un autèntic cataclisme en el rànquing inicial de la prova. Cap de les quatre primeres va poder aconseguir el punt sencer. Derrotes per Fominykh, Diana López i Isaura Sanjuan. i taules per Tatiana Yastreboba. Fins i tot Yolanda Penyes va haver de remar per remuntar una posició amb qualitat de menys enfront de Iria Vela. Fominykh va caure davant Laura García en tot just 10 jugades després de penjar-se una peça. Elisabeth Riera va derrotar a Isaura Sanjuan demostrant que està en un bon estat de forma, Cristina Hortet va derrotar a Diana López després que aquesta amb prou avantatge no encertés a rematar, i la jugadora de la Sènia Ana Viñas va entaular amb Yastreboba. El torneig queda molt obert desprès d'aquesta sorprenent ronda inicial.

2a ronda

Tres jugadores han sumat els dos primers punts en joc. la vigent campiona Yolanda Peñas, la jove Judith Clopes i Ana Benito.

Diana López, Isaura Sanjuan i Elisabeth Riera han sumat un nou punt i es col·loquen a un punt de la líder. A mig punt només està Ana Viñas, Yastreboba ha signat taules amb Fominykh i està a un punt de les líders.

3a ronda

Ana Benito s'ha col·locat com a primera líder en solitari en derrotar a l'actual campiona Yolanda Peñas. Judith Clopes és segona després de signar taules amb Ana Viñas. Tatiana Yastreboba ha signat unes noves taules i ja en van tres aquesta vegada enfront de Laura Garcia. Diana López, Isaura Sanjuan i Elisabeth Riera han sumat un nou punt i es col·loquen a un punt de la líder.

4a ronda

Ana Benito segueix al capdavant del torneig després de signar taules amb Judith Clopes, que per causes familiars s'ha retirat del torneig després d'aquesta ronda quan estava en una magnífica segona posició. Yolanda Peñas ha derrotat Isaura Sanjuan en el que ha estat l'atracament de la jornada, cert que les dues jugadores estaven des de feia estona jugant amb l'increment de 30 segons però Sanjuan amb dama, torre i 4 peons contra dama i torre i dos peons de Yolanda semblava tenir la victòria a la butxaca, però en una badada s'ha deixat clavar la dama. Taules de Diana Lopez amb Ana Viñas, i victòria d'Elisabeth Riera davant de Tatiana Yastreboba.

Demà la penúltima ronda

5a ronda

El torneig ha quedat molt obert abans de l'última ronda després de les taules d'Ana Benito davant Lyudmila Fomynikh després de patir en una posició una mica inferior, i la victòria d'Elisabeth Riera davant Yolanda Peñas després de defensar-se amb precisió davant l'atac de la actual campiona de Catalunya. Les dues jugadores estan al capdavant de la taula i ja han jugat entre elles, pel que les seves rivals de l'última ronda Diana López i Laura García encara tenen opcions.

Laura Garcia, Campiona de Catalunya 2004
Laura Garcia, Campiona de Catalunya 2004

6a ronda

En una últma ronda plena de nervis, les dues jugadores que encapçalaven la classificació van cometre dos errors que els van costar el tíitol. Elisabeth Riera del Cerdanyola de Mataró va realitzar un lliurament que semblava bo, però no va encertar amb l'ordre de jugades correcte, de manera que Laura García del Sant Gregori es va quedar amb la peça, el punt i el títol de Campiona de Catalunya 2004, gràcies al seu millor desempat sobre Diana López del Barceloneta que també va aprofità una badada d'Ana Benito del Cerdanyola del Vallès per quedar-se amb peça de més. Anna, que havia anat al capdavant del torneig, es va haver de conformar amb la tercera plaça. El lliurament de trofeus es va realitzar a la plaça de l'Ajuntament, en l'incomparable marc del IV Escacs Vivent de La Pobla, amb la plaça a vessar de públic, va ser una de les cerimònies de lliurament de trofeus, més boniques que recordem.