XV Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2005

CRÒNICA AJEDREZND

PRÈVIA

L'Open de La Pobla arriba a la seva quinzena edició. Aquest artesanal torneig cada any reuneix més jugadors i jugadores, disposats a passar uns dies d'agost fresquets, gaudint del seu esport favorit i d'una oferta turística a bons preus.

Aquest any ha augmentat el nombre d'invitacions a titulats internacionals, i segurament serà l'edició amb més participació dels últims anys. Està prevista la retransmissió en directe dels primers taulers de l'obert Internacional.

Abans de res comunicar als nostres lectors, que el satèl·lit que ens havia d'aportar connexió a Internet sense fils des del poble, va patir una avaria durant una forta tempesta i de moment estem fora de línia. Únicament podem connectar-nos des de la sala de joc i només fins a les 22h. Així que estem sota mínims. Preguem que disculpin les molèsties.

El XV Open Internacional de La Pobla de Lillet s'ha iniciat amb una participació de 88 jugadors, el que suposa un increment de la participació respecte a anys anteriors. Cal destacar entre ells, el "veteraníssim" jugador de Jake, Ramon Trias, que malgrat els seus 93 anys d'edat, que es diuen aviat, és un fidel participant a aquest torneig des de fa temps.

Cal destacar també que la nova legislació FIDE ja regeix en aquest poble, i a la mínima que soni un "politono", et donen la partida per perduda, contestis o no contestis la trucada.

La primera ronda va oferir la primera gran sorpresa del torneig, Sergio Sánchez González (2007), madrileny de 12 anys d'edat, va derrotar al GM rus Burmakin (2558) en un esplèndida partida amb una bonica combinació tàctica que va fer les delícies als allí presents. I és que Sergio s'ha convertit en el "crac mediàtic" d'aquest torneig ja que compta amb alguns espectadors en les seves partides. Com a anècdota de la jornada, destacar el duel "veterania - joventut" que van disputar el mes gran del torneig, el ja esmentat Trias de 93 anys, amb el més petit, Alex Ayza d'11 anys. "La veterania és un grau" i així ho va demostrar Trias.

La segona ronda va oferir la sorpresa de la derrota del MI aragonès Jesús Barón a mans de Tatiana Yastrebova, dona del GM Moskalenko. En àmbit social destacar l'ambient tranquil que es respira en aquest poble del Pre-Pirineu Català, i és d'agrair el clima que aquí es viu a les nits, on hem arribat algunes nits a 8 graus, segur que alguns barcelonins troben a faltar aquesta fresqueta.

Que per cert, aquí la nit es passa xerrant amb els altres escaquistes al Pub Gatim's, fins al moment, l'únic pub que coneixem que té un mural d'escacs penjat a la paret.

A la tercera ronda es va produir la punxada de Moskalenko, que va cedir taules davant del gran de la saga Bruned, Yvain. I també va cedir taules MI Petkov davant del jove andalús Marcos Camacho. Pel extraesportiu, destacar que avui hem visitat la piscina municipal que ha patit un substancial canvi a millor i ara ofereix unes boniques instal·lacions. Encara que l'aigua segueix estant igual de freda.

De moment, això és tot, d'aquí a unes hores s'inicia la quarta ronda on ja es comencen a veure enfrontaments interessants com el del GM francès Kosten davant del MI català Jonathan Alonso. Demà més.

La quarta ronda ha deixat com a líders a Karen Movzsizian, després d'una treballada victòria davant de MI Granero, i de Craig Hanley després de vèncer al seu compatriota Mark Hebden. Cal destacar que Burmakin es va recuperant de l'ensurt inicial i ja es deixa veure en els primers taulers. En l'apartat dels joves destacar les taules de Gallart davant del MF Jordi Ayza i de David Ayza davant l'actual campió de Catalunya de veterans, Joan Bautista. I com que a La Pobla, parlem més del extraesportiu que del torneig, anem a relatar com ha anat el partit de futbol que s'ha disputat al camp municipal de La Pobla, però aquest cop ha estat traslladat al camp de futbol sala ja que les dimensions de l'anterior eren considerables i els jugadors escassos. S'han format dos equips, "el Peona i Peó amb reforços" i un combinat de jugadors de l'open. El primer, estava format per Federico Scalzi, Carles Moya, l'incombustible Frederic Corrigüelas que estava a tot arreu, Jaume Gallart, Roger Laguía, Juan Rafael Jiménez, Mario Suarez i Miquel Àngel Riera. El Combinat estava format per Jesús Baron, Marc Pascual, Jordi Parayre, David Ayza, Alex Ayza, Enric Garcia i dues dones, Nerea Mauleón i Laura Gallardo. El partit ha començat molt actiu per les dues parts però sense arribada a gol de cap dels dos equips. El primer dels gols ha arribat de mans de Marc Pascual a jugada per la banda, després, el mateix Marc ha rematat a gol després d'una assistència de David Ayza. S'anava al descans amb el 2-0 al marcador. La 2ona part s'ha iniciat amb un potent xut a gol de Jesús Barón (3-0), i una volea de David Ayza (4-0). Jordi Parayre posava la maneta al marcador amb una excel·lent jugada individual (5- 0). Amb el 5-0 en el marcador el combinat s'ha relaxat i l'altre equip ha començat a pressionar fins aconseguir el gol de l'honor de mans de Carles Moya (5-1). Destacar l'actuació de la àrbitre Nerea de portera, doncs ha realitzat valents parades i de Laura Gallardo que anava traient la pilota amb el cap. Val a dir que malgrat el marcador, l'equip derrotat ha merescut més i li ha posat més ganas. Després del partit, tots a la piscina a refrescar-se, doncs la calor era fulminant. Demà, el torneig de ràpides. Ja us explicarem ...

David Ayza.

PD: A la tarda he pogut comprovar que el cansament feia estralls i molt pocs jugadors s'aixecaven de la cadira.

Cronica final:

Lamentem no haver pogut fer cròniques diàries des de La Pobla, però una avaria en el sistema d'Internet per satèl·lit que dóna servei a La Pobla ens ha deixat tot el torneig sense conexió.

Finalment la victòria ha estat per al GM Viktor Moskalenko que va derrotar en l'última partida al MI Piankov que era el líder en solitari a la vuitena ronda. Movziszian que va derrotar a Jonathan Alonso es va haver de conformar amb la segona plaça per desempat. El sorteig va voler que el primer a aplicar-se fos el de performance. El torneig que ha tingut la millor inscripció dels darrers anys, es va desenvolupar sense problemes, en un molt bon ambient, i amb un poble bolcat cap els jugadors. Cal destacar les activitats de promoció dels escacs que es van desenvolupar paral·lelament, com els Escacs vivent que va omplir a vessar la plaça de l'Ajuntament, o els cursos per a nens i nenes de la població que es van desenvolupar amb la col·laboració del club de Barcelona Peona i Peó.