XVI Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2006

L'Open de La Pobla arriba a la seva setzena edició. Aquest artesanal torneig cada any reuneix més jugadors i jugadores, disposats a passar uns dies d'agost fresquets, gaudint del seu esport favorit i d'una oferta turística a bons preus.

Aquest any ha augmentat el nombre d'invitacions a titulats internacionals, i segurament serà l'edició amb més participació dels últims anys. Està prevista la retransmissió en directe dels primers taulers de l'Obert Internacional.


1 ronda
Resultats gairebé de llibre a La Pobla, en una primera jornada que va servir per retrobar vells amics; i és que molts dels participants repeteixen el torneig any rere any. Menció especial per l'incombustible MN Trias que als seus 95 anys no es perd un torneig de La Pobla, i ahir va debutar amb victòria. Les úniques dues victòries contra pronòstic es van donar en els dos últims taulers on l'americà Walker i l'argentí Ocampos, evidentment amb un Elo que no els fa justícia, van derrotar als seus rivals, entre ells aquest cronista, que a més ha de caminar amb unes aparatoses crosses, a causa d'un ensopegada pels carrers de La Pobla. I és que a mi sempre m'han dit que quan jugo als Escacs penso amb els peus i amb un menys la cosa es posa xunga.
El que va haver de remar va ser el MI Peter Velicka que va remuntar una posició compromesa davant Rafael Jané recent vencedor del torneig de Vilajosana. Ahir només es van poder retransmetre 3 taulers i per mes inri un d'ells va ser victòria per incompareixença. L'organització té previst per avui retransmetre ja els 5 primers.
També amb l'assentiment de la majoria de jugadors s'ha retardat l'horari de les partides a les 16'30 per donar més temps a fer la digestió, cosa que han de comprendre tots els que coneguin l'excel·lent gastronomia local.
ronda 2
La segona ronda ha servit perquè gairebé tots els favorits sumin el seu segon punt. L'excepció, el GM Karen Movziszian que no ha pogut passar de les taules davant d'en Fabré Massana.
L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzat el veterà MN Ramon Trias que estava entusiasmat explicant la seva època com a directiu de la FCE al seu veí i no es podia començar la ronda, ja que utilitzava un to de veu una mica elevat. Tant la àrbitre, com el director del torneig li han demanat silenci per poder començar, però ell no ha parat fins que no ha acabat la seva història, entre els somriures de la resta de jugadors.
Rondes 3, 4 i 5
Hem arribat al pas de l'equador del torneig amb els favorits prenent posicions. Mirzoev i Cicak es troben al capdavant i la resta de favorits a l'aguait. Alguns han passat més dificultats de les previstes, ahir Parligras va patir davant David Ayza que va acabar perdent per temps després de donar tot un recital de combinacions en el mig joc.
Dissabte es va disputar el tradicional partit de futbol que va reunir molts dels participants en el torneig, i ahir es va celebrar una nova edició de la partida vivent, que s'ha convertit en un dels reclams del torneig. La seva magnífica ambientació medieval va omplir de públic la plaça de l'Ajuntament en el que sense dubtar és una de les millors idees per popularitzar els Escacs.
Ahir contra pronòstic van guanyar els normands comandats per Keres davant els locals del Baró de Mataplana als que defensava Botvitnik.
ronda 6
Reagrupament al capdavant després que els dos líders d'ahir hagin signat taules. Felgaer que ha derrotat Movsziszian, Mellado que ha fet el mateix amb Parligras i Pogorelov amplien el grup de líders.
Rondes 7 i 8
Rubén Felgaer pren el comandament després d'adjudicar-se dues victòries consecutives la primera enfront de Mellado, en una posició de taules a la qual li va donar voltes fins a provocar l'error del rival. La segona davant Kovacevic al donar un peó per un atac que ha demostrat ser definitiu.
La pressió per a la resta, amb Felgaer al capdavant, era evident a la ronda d'avui, on s'han lluitat totes les partides.
ronda 9
Rubén Felgaer ha vençut en el torneig en pla piconadora, 8 de 9 és un registre que costa de veure en aquest tipus d'opens, el seu secret, jugar a guanyar totes les partides Segona plaça per Azer Mirzoev que continua líder del circuit.
La classificació per equips per al del Barcelonès que va derrotar al també potent equip del Vallès.
L'última ronda va ser l'hora dels comiats i les del fins l'any que ve, ja que la majoria de jugadors són habituals d'aquest magnífic torneig del Pirineu català.