XXII Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 1 al 9 d'agost de 2012

Crònica d'Alejandro Melchor per al Butlletí de la Federació.

Inapel·lable triomf de Josep Oms.

Un sorprenent Leonardo Valdés (2n) avança a set jugadors més.

Josep Oms guanyador de la XXII edició.
Josep Oms guanyador de la XXII edició.

Un cop més, el Poble de La Pobla de Lillet va acollir entre els dies 1 i 9 d'agost el Torneig turístic per excel·lència de l'estiu, un Open que tot i ser la "ventafocs" del Circuit, compta amb una sèrie de fidels adeptes que any rere any combinen la seva passió, amb una exquisida estada enmig de la natura.
Aquest any encara que per raons pressupostàries es va haver de reduir el nombre d'invitacions, es va aconseguir una representació extra d'algun titulat que va venir pels seus propis mitjans. Així la representació final va venir donada per 3 GM, 3 MI, 3 MF, 1 MN i 1 MC, un bon nombre de jugadors catalans, i de nou madrilenys, fins arribar a una xifra proporcional a la dels últims anys d'una mica més de 85 jugadors, el que per a nosaltres representa una bona quantitat. Tan sols es va trobar a faltar un major nombre de jugadors aficionats entre 2100 i 2300 que podien haver donat alguna sorpresa als primers taulers com ha passat diversos anys.

El triomf merescut va correspondre a Josep Oms que va liderar el Torneig des del principi i fins i tot quan va començar a enfrontar-se a la resta de favorits. Va ser important el seu triomf sobre Movsziszian de la ronda cinc i les taules de la vuitena contra el principal rival Fernando Peralta, guanyador de la darrera edició. Va poder fins i tot rematar la seva victòria final després de desaprofitar una posició clarament guanyadora a la ronda 7 contra Mellado. Encara que va tenir un aparellament fàcil en l'última ronda, ja era virtual guanyador i no va tenir més que ratificar.

En segon lloc, un sorprenent Leonardo Valdés (Foment Martinenc) va mostrar un joc molt sòlid entaulant amb qui ho havia de fer, i veient-se afavorit per l'excessiu risc que en l'última ronda va mostrar Movsziszian per atrapar-lo, a qui va haver de vèncer per així destacar-se amb Oms a la classificació, un punt per davant de tota la resta de titulats.

El jugador armeni, fidel al seu estil arriscat i combatiu va ocupar el tercer lloc dels set jugadors que van acabar un punt per darrere dels dos primers, gràcies a certa fortuna amb el sistema de desempat. Fernando Peralta, principal favorit, va realitzar massa taules, encara que totes les seves partides van ser realment lluitades, encara que en el seu honor, al costat de Oms, és qui es va enfrontar als principals titulats. La resta de classificats, d'acord amb la seva posició de rànquing inicial, si de cas tan sols Marc Capellades va jugar bastant feblement i va perdre bastants punts ELO.

Convidat per l'organització, ja que va jugar els Tornejos Nacionals dels anys 50, el MN Jaume Anguera va acusar un regular score encara que li va permetre aconseguir el premi del seu tram. El trofeu al millor veterà va ser per al MC Fermí Tejero, encara que ell mateix no va estar d'acord amb la seva actuació.

L'homenatge a Joan Barnola durant la partida vivent.
L'homenatge a Joan Barnola durant la partida vivent.

Com és tradicional, es va realitzar una vegada més la representació del Escac Vivent (aquest any una llarga partida Fischer-Uhlmann) i es va homenatjar al director del Torneig tants anys, Joan Barnola, per tota l'activitat que està realitzant des de fa tant de temps. Les altres activitats complementàries van ser les habituals sessió de simultànies el dia 3 i la celebració de classes i Torneig infantil a càrrec de Pep Melendres amb l'objectiu de promocionar els escacs entre els més petits.

Aquest clàssic estiuenc s'ha consolidat al llarg dels anys entre el prestigi i la popularitat gràcies tant a la predisposició de l'Ajuntament - Patrocinador del 60% - com a compromís i implicació de tots els col·laboradors per exercir d'amfitrions dels participants. Per a la JD del C.E. Lillet - encapçalada per l'incombustible Josep Salvador Casals - la cosa més gran és veure els poblatans integrats dins el marc dels escacs, ja que això significa un futur de continuïtat.

El parlament de l'alcalde durant la entrega de premis acompanyat dels membres del club
El parlament de l'alcalde durant la entrega de premis acompanyat dels membres del club
Com cada any, la Pubilla de La Pobla a l'entrega de premis.
Com cada any, la Pubilla de La Pobla a l'entrega de premis.