XXIV Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 2 al 10 d'agost de 2014

Crònica d'Alejandro Melchor per al butlletí nº60 de la Federació Catalana

Triomf a la darrera ronda de Karen Movsziszian.

Joan Mellado i Luís Alberto Gómez Jurado comparteixen podi.

Un cop més, el poble de La Pobla, va acollir entre el 2 i el 10 d'agost el Torneig Turístic per excel·lència de l'estiu.. Un Open, que malgrat ser la ventafocs del Circuit Català, compta amb una sèrie de fidels adeptes que any rera any combinen la seva passió, amb una magnífica estada al bell mig de la Natura.

Com l'any passat, per raons pressupostàries, es varen suprimir les invitacions, però es va mantenir una digna representació de titulats al  grup A i així la nòmina final va ser de 1 GM, 2 MI, 5 MF i 7 MC, un bon nombre de jugadors catalans i alguns d'espanyols, fins arribar a una xifra proporcional a les dels darrers anys. 89 jugadors reals repartits en dos grups, (47 i 42 respectivament), el que per a nosaltres representa una bona quantitat. Tan sols es va trobar a faltar en el grup A més afeccionats entre 2100 i 2250 que podien haver donat alguna sorpresa en els primers taulers, encara que aquest any alguna es va produir.

La victòria, merescuda, va correspondre al GM Karen Movisziszian que no la aconseguia des de feia tretze anys, després d'acabar segons en varies ocasions.

El fet dramàtic és que no va ser fins a la darrera ronda, i mitjançant el desempat que no es va decidir. Si be podem considerar a Joan Mellado com a "vencedor moral", ja que va ser líder ininterrompudament, el jugador armeni s'obstinà més per la victòria i només va fer unes taules per tres de l'MI manresà. Ja sabem que és un jugador molt estimat en el poble, on simpatitza amb tots els jugadors i acompanyants... i és l'únic "valent" que es banya a les fredes aiguïes del riu Llobregat. L'MI Mellado, malgrat que imbatut, acabà amb els mateixos punts però pitjor desempats degut al seu "conformisme", i com deiem, va liderar la prova totes les rondes, sent l'únic capaç de guanyar a Movisziszian. Luís ALberto Gómez Jurado, campió de la edició anterior, completà amb justícia el podi. Tan sols va perdre amb el campió en una bonica partida (aquesta i moltes altres partides d'aquest any les podeu veure clicant el botó corresponent) i va aconseguir 34 punts de ELO FIDE que com ell mateix va dir, li anaven molt be per apropar-se als 2400 de MI. De la resta de jugadors, el MF colombià, Jorge Renteria entaulà amb els dos primers classificats i va completar un bon torneig (4rt). Destacat va ser el 6è lloc del jove jugador del Peona i Peó Ferran Cervelló -amb el títol de MC en la propera llista-, que va guanyar a dos MF -Jordi Ayza i Marc Capellades- i entaulà amb l'MI Hèctor Mestre. En el costat de les "decepcions", Jordi Ayzà començà amb 1/2 en les dues primeres rondes, Capellades va fer masses taules amb jugadors inferiors en rànquing i els MC Herreros, Tejero, Macaya i Asensio es deixaren molts punts amb jugadors assequibles.

Els guanyados dels dos Grups.
Els guanyados dels dos Grups.

El Grup B va ser convincentment guanyat pel jugador de Vallfogona de Balaguer Jaume Parramon, imbatut amb 71/2 de 9 cedint només tres taules. Amb els mateixos punts, sots-campió, el nº1 per ELO Roger Cervelló, que hagués tingut millor sort contra el campió si no hagués estat per un mal error de càlcul en la partida que els enfrontà. Tancà el podi el jugador de Súria Josep Soler que només va perdre amb el quart classificat, però empatant amb els dos primers.

Com és tradicional, es va fer un cop més la representació dels Escacs Vivents (partida Tarrasch-Taubenhauss) aquest any 2014 commemorativa de la Batalla Final en la guerra de Successió de 1714 entre les tropes borbòniques i les catalano-austriacistes en el setge de Barcelona, representació vista per mig miler de persones.

L'altra activitat complementària va ser la habitual sessió de simultànies el dia 4 on el Campió català SUB-14 Xavier Povill va ser l'únic capaç de vèncer a Movsziszian.

Aquest clàssic estiuenc s'ha consolidat al llarg dels anys entre el prestigi i la popularitat gràcies tan a la predisposició de l'Ajuntament -patrocinador del 70%- comal compromís i la implicació de tots els col·laboradors per exercir d'anfitrions dels participants. Per a la Junta del C.E. Lillet -encapçalada per l'incombustible Josep Salvador i Casals- la cosa més gran es veure els poblatans integrats dintre del marc dels escacs, ja que això significa un futur de continuitat.

NOVETATS

Aquest 2014 va ser l'inici d'algunes novetats que han donat un nou impuls al Torneig. En primer lloc els dos grups, que era un tema que es parlava en les edicions anteriors i que el 2014, forçat una mica pel Circuit es va plasmar. Això ha fet que més famílies o grups amb nens vinguin a jugar i cadascú trii on vol jugar. Un grup A fort on la majoria de jugadors tenen més de 1900 de Elo o un grup B on poden jugar nens, jugadors que comencen ,....

L'altra novetat va ser potenciar les activitats paral·leles que proporcionen als acompanyants que no juguen l'Open o als mateixos jugadors, la possibilitat de participar en altres tipus de competicions o senzillament poder gaudir del poble. A més de les tradicionals simultànies, o les nits al pub que deu ser un dels pocs on es juga i es parla d'escacs. També la partida vivent, en commemoració del tricentenari, va fer uns nous vestits basats en el setge de la ciutat de Barcelona el 1714.

Com activitat nova es va fer la primera edició del Concurs de Puzzles.