XXV Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

del 1 al 9 d'agost de 2015

Aquest any i coincidint amb el 25 Aniversari es decidí incrementar el valor dels Premis per intentar atraure més jugadors.

A continuació hi ha la salutació que va escriure l'alcalde en aquest XXVè aniversari i que com cada any es va publicar en el butlletí del torneig.

Salutació

Benvinguts al XXV Obert Internacional d'Escacs de la Pobla de Lillet.

Us n'adoneu? Ho he dit com si res... i són 25 anys seguits, un quart de segle, alguns... pocs jugadors que ens visitaren han estat incondicionals a aquesta cita, i ells han fet imprescindible guardar en el seu calendari particular un raconet per no oblidar que avui toca venir a la Pobla de Lillet, i també és mèrit d'ells el recomanar a altres amics seus que vinguessin, el boca a boca ha estat una clau d'èxit, però això no existiria sense l'esforç d'unes persones que organitzen i sobretot s'esmercen en el bon tracte vers als jugadors i famílies ·que per uns dies seran els convidats a gaudir de la nostra hospitalitat.

La imatge que hem donat és el millor aval per aconseguir arribar als 25 anys d'història i ja, som i sou reconeguts internacionalment , som referents en molts aspectes i ara ho diem de tot cor als membres de l'organització i aquelles persones que no se les veu però i són..., heu fet de la vostra humilitat lamés gran virtut per aconseguir grans fites.

Som on som gracies a vosaltres, a les bambolines del Torneig i a la XV Partida Vivent, en elles s'hi amaguen dones i homes que fan possible qualsevol repte que es proposin, avui en aquesta portada del programa no vull obviar aquest aspecte que és per a mi el nervi principal en que se sustenta aquest esdeveniment.

Sols em manca donar les gracies a un munt de persones que han pas­sat pel vostre Club des del feliç dia en que vàreu començar aquest Open, han estat moltes i d'un gran valor humà, i a totes elles el nostre reconeixe­ment.

Convidar a la participació a tots els visitants i jugadors que aquests dies ompliran la nostra Vila, desitjar-los encert en la competició i nosaltres vetlla­ rem per fer-los agradable i acollidora la seva estada

L'Alcalde: Vicenç Linares i Clota

Crònica d'Alejandro Melchor per al butlletí digital nº71 de la Federació Catalana d'Escacs.

Entre els dies 1 i 9 d'agost de 2015 s'ha celebrat l'Obert Internacional d'Escacs de La Pobla de Lillet, un torneig que enguany ha arribat a la seva 25a edició. I que ho ha fet en plena forma amb la participació de 99 jugadors, entre ells l'armeni Karen Movsziszian i dos Mestres residents a Catalunya que son de Perú i de Cuba respectivament: Miguel Muñoz i Lázaro Lorenzo de la Riva.

El torneig, a diferència d'altres anys, ha estat dividit en dos grups; l'A i el B, essent aquest primer per a jugadors amb llicència FIDE en vigor i un Elo Català igual o superior a 2100 i/o amb un Elo FIDE igual o superior 2000 i el segon grup amb jugadors amb un Elo Català igual o inferior a 2099 i/o amb un Elo FIDE igual o inferior a 1999.

Tot a punt per començar el Torneig
Tot a punt per començar el Torneig

GRUP A

El campió del Grup A de l'Obert Internacional de La Pobla de Lillet ha estat el Mestre Internacional Lázaro Lorenzo de la Riva amb 7 punts de 9 i ha acabat el torneig imbatut. a cedir tan sols quatre empats i des d'un primer moment es van veure les seves clares intencions de guanyar el Campionat.

Va entaular amb els Grans Mestres Muñoz i Movsziszian, amb el Mestre Internacional Mellado i amb el Mestre Català Jordi de la Riva.

Subcampió del torneig ha estat el GM Miguel Muñoz amb els mateixos punts que el primer classificat (set de nou amb quatre empats, sense derrotes) però amb el pitjor desempat. Les dues victòries consecutives a les dues últimes rondes després de quatre empats seguits van ser clau per a que assolís la segona posició.

Va completar el podi d'aquest Grup A, Karen Movsziszian amb sis punts i mig de nou possibles. Karen és un personatge famós i estimat, porta moltíssimes edicions jugant el torneig. Enguany no ha pogut guanyar, una inesperada derrota davant en Ferran Cervelló a la cinquena ronda va provocar que li resultés molt difícil emportar-se la primera posició del torneig. Magnífic campionat del SUB-16 Xavier Povill que va acabar amb sis punts de nou i setè classificat de la General, a banda òbviament de quedar primer Sub-16.

Molt bon torneig també del Mestre Català Joan Bosco Prats, del Sant Boi, que finalitzant desè de la general puja un total de 49 punts d'ELO FIDE.

El jove jugador del Llinars Pau Toquero va fer un molt bon campionat. Finalment va pujar un total de 97 punts d'Elo FIDE i va acabar amb quatre i mig de vuit.

El ja Mestre FIDE, Ferran Cervelló, del Peona i Peó, va acabar cinquè de la General i va ser protagonista sobretot de la cinquena ronda en derrotar al GM Movsziszian. El final de la partida va crear molta expectació, i és que varen ser els penúltims en acabar. En Ferran va finalitzar el torneig amb 6 punts, destacant òbviament la victòria que ara comentàvem, la victòria davant el MF Jordi Ayza o l'empat davant el GM Muñoz.

En Lorenzo García Galeote, de la Comunitat de Madrid, va rebre un premi ja que és un dels jugadors que en més edicions ha participat a l'Obert Internacional de La Pobla de Lillet.

GRUP B

Campió del Grup B de l'Obert de La Pobla de Lillet ha estat en Joan Girona de la Selva del Camp, amb set punts de nou possibles. Tot i començar el torneig empatant, el jugador ha mantingut una excel·lent línia ascendent durant tot el Campionat i ha finalitzat sent el just vencedor. Destacar les victòries que va aconseguir a les rondes set i vuit davant Ramon Capelles i Juan Rafael Jimenez. A la darrera ronda li va ser suficient l'empat davant Carlos Vargas per quedar campió.

Segon classificat del campionat ha estat el jugador de Berga Juan Rafael Jimenez. Va fer un gran campionat, va guanyar jugadors com l'1 del rànquing Josep Soler i a la darrera ronda es va haver de conformar amb l'empat davant el jove Jan Travesset.

Víctor Collell va completar el podi del Grup B de La Pobla. Va finalitzar el torneig imbatut.

En Martí de la Riva, del Foment Martinenc, va rebre el trofeu al jugador més jove del Campionat.

Va acabar el torneig també imbatut en Jan Travesset del Sant Andreu, que pot presumir també d'haver fet un molt bon campionat, acabant tercer de tram i sisè de la general.

Però de tota l'ambientació i passió pels escacs que porta aquest esdeveniment a La Pobla de Lillet, hi ha un acte que no hi falla mai fa 15 anys i que aplega, aquest si, més de mig miler de persones de públic. Aconseguint, a més, la col·laboració activa de veïns i veïnes del municipi, fins i tot mesos abans de la seva celebració. Es tracta de la ja tradicional partida vivent d'escacs, que en aquesta edició ha tornat a recrear l'escenificació duta a terme en commemoració del tricentenari del 1714.

Els moviments de la partida que s'ha representat han estat, a més, els d'un enfrontament de 1961 entre dos grans mestres internacionals dels escacs, Bobby Fischer i Samuel Reshevsky.