XXVIII Torneig Internacional de La Pobla de Lillet

De l'1 al 9 d'agost de 2018

Ha finalitzat una nova edició de l'Obert Internacional de La Pobla de Lillet, i ja en van 28. Ha estat una de les edicions més fortes dels darrers anys malgrat que també aquest 2018 s'han suprimit les invitacions. Hi ha hagut 2 GM inscrits, però el polonès no va trobar el camí per arribar a La Pobla, 4 MI i 7 MF de 8 banderes diferents. A més de 6 MC.

També ha estat una de les més disputades. En Karen va anar líder la primera part del torneig guanyant quatre rondes consecutives i entaulant la cinquena amb el cubà Alexey Fernandez. Unes segones taules ràpides amb en Joan Mellado va fer que Alexey l'atrapés. A les tres rondes finals només va poder aconseguir taules que el varen relegar a la segona posició final. Per primer cop un jugador amb bandera peruana hi ha participat.

Els 90 jugadors reals (53 + 37) és una bona participació per al nostre torneig. Els 113 del 2017 va ser un cas excepcional. Només en dues ocasions anteriors, i va ser a la dècada dels 90, es varen superar també els 100 participants reals.

Aquest any ha vingut un nou àrbitre des de les Illes, en Jeroni Bergas, autor del llibre "Artur Pomar, jugador d'escacs".

El guanyador ha estat el jugador cubà i MI Alexey Fernandez Cardoso seguit del clàssic del torneig, el GM armeni Karen Movsziszian i completant el podi l'altre MI cubà que han vingut aquest any per primer cop, Rolando Alarcon Casellas.

CAMPIÓ GRUP "A": Alexey Fernandez
CAMPIÓ GRUP "A": Alexey Fernandez
CAMPIONA GRUP "B": Eva M. Matons
CAMPIONA GRUP "B": Eva M. Matons

És un torneig molt familiar, però que costa molt de guanyar, i més repetir triomf. El propi Karen, després de 19 participacions, i malgrat que ha estat entre els premiats la majoria dels cops, només ha pogut estar al capdamunt en 6 edicions. A banda dels titulats, el torneig no es podria fer sense els afeccionats que any rere any hi participen vinguts de tot el país. Aquest és el cas d'en Josep Solsona que ha participat en 23 edicions. També de fora com el Lorenzo Garcia Galeote que ve des de Madrid. Va començar el 1995 i ha vingut gairebé cada any sent el segon jugador amb més participacions amb 21. Altres han vingut menys cops, o no han vingut tant sovint, però ho fan periòdicament com és el cas de Francesc Masachs que el 1992, en la segona edició, ja va participar-hi o en Joan Bautista que també el 1992 hi era amb amb el seu fill que va jugar el Grup B de jugadors infantils i juvenils.

Lorenzo Garcia Galeote
Lorenzo Garcia Galeote
Francesc Masachs
Francesc Masachs
Joan Bautista
Joan Bautista
Marc Garcia i Escoda que ha aconseguit la primera norma de MC.
Marc Garcia i Escoda que ha aconseguit la primera norma de MC.

A destacar la gran actuació del jugador de Molins de Rei Marc Garcia Escoda que a més d'aconseguir la seva primera norma de Mestre Català, ha quedat en novena posició quan partia del lloc 44 amb menys de 1900 de ELO FIDE i que ara, a la propera avaluació superarà els 2000. Només va perdre amb el MF Ferran Cervelló i va aconseguir 3 punts de 5 amb els altres 5 MF als que es va enfrontar.

Pel costat negatiu el jugador francès i MI Olivier Touzane, setè del rànquing, que va començar perdent les dues primeres partides al no veure un mat en dues a la segona ronda. Quan semblava que es refeia guanyant 4 partides seguides, va perdre amb el jugador peruà Javier Longa quan es jugava entrar en la lluita pel títol. Unes taules amb l'Oriol Gonzalez Saguillo a la penúltima ronda el va deixar sense opcions de premi a la General.

En el Grup B, triomf per a la jugadora del Valls Eva Matons amb 7,5 punts i imbatuda. La segueixen al podi els joves Sub-16 Jaume Camprubí del Banyoles també amb 7,5 i el Sub-12 Pol Creixans de La Lira amb 7 punts. Destacar el jove jugador de 7 anys Yimam David Salayet Melgar de l'Hospitalet Bellvitge que s'ha federat per primer cop per jugar aquest torneig. Esperem veure'l molts anys per La Pobla.

Aquest 2018, després de més d'un any recopilant dades del torneig, s'han presentat a la sala de joc unes taules amb les principals estadístiques. Participacions, número de titulats i de països participants, edats,... Totes aquestes dades es publicaran ben aviat a la web del club escacs Lillet (https://escacs-lillet.webnode.es/).

Aquest any, per diverses circumstàncies, no s'ha pogut realitzar la partida vivent dintre de les activitats complementàries a l'Obert. Esperem que es pugui reprendre a la propera edició de l'obert. Així i tot, si que es realitzaren un grapat d'activitats complementàries.

El dijous 2, al carrer del Verger en Karen Movsziszian va fer les clàssiques simultànies. Dissabte 4 el V Concurs de Puzzles on només quatre parelles de les 15 participants han aconseguit fer-ho amb menys de 2h. Els dos primers llocs del podi han repetit de l'any passat.

  • En primer lloc, les germanes Isabel i Pilar Sonsona de Sant Vicenç dels Horts (56' 01")
  • En segon lloc la parella d'Andorra Javier Parra i Meritxell Quintana gairebé amb el mateix temps que el 2017 (1h 12' 33")
  • En tercer lloc i vinguts de l'Hospitalet la Judit Moreno i en Josep Ma Moreno (1h 21' 35")
  • A la quarta posició, i fora del podi, els jugadors de l'Internacional d'escacs en Marc Capellades i en Ramon Duró. (1h 33' 35")

Diumenge a la nit no hi ha hagut partida vivent, però al matí, al costat del pont s'ha mantingut la tradició de posar els escacs gegants on la gent pot fer partides a l'aire lliure. També diumenge al matí, després d'uns anys sense fer-se, s'ha recuperat el torneig de partides llampec. Ha estat un gran èxit amb 40 participants. Alguns no federats i una desena vinguts especialment per participar-hi. El guanyador, gràcies al desempat, ha estat en Ferran Cervelló amb 8,5 igual que Jorge Iglesias segon. En tercer lloc i a 2 punts de distància, l'Albert Castillo. S'han donat un grapat de premis en espècies, com inscripcions, samarretes, puzzles, embotits o àpats en restaurants de La Pobla.

Després de l'èxit de l'any passat, s'ha fet el II Torneig de Tennis Taula on s'han trobat a faltar els joves jugadors andorrans que tan bon paper feren el 2017.

El podi ha estat format per:

  • CAMPIÓ: Joan Rossell
  • SOTS-CAMPIÓ: Javier Garcia
  • 3er CLASSIFICAT: Jordi Capellades

Per últim, i malgrat no està en cap programa, les nits compten amb una gran tradició. Anar a partir de les 10h al Pub Gatim's on a les taules i amb una llum no apta per fer un torneig, es juguen partides, i s'analitzen les de la ronda del dia o es preparen les de l'endemà. També hi ha un mural darrera la barra de bar on aquest any, el simpàtic MI francès Olivier Touzane posava problemes que entre copa i copa intentaven resoldre els participants al Torneig. Dimarts a la nit, es va passar per les pantalles del pub on habitualment es mira el futbol, el video que s'ha recuperat de la tercera edició del torneig, la del 1993. Si el voleu tornar a veure, podeu entrar a la pàgina del 1993 i hi trobareu l'enllaç. Ara anem darrera d'aconseguir els de les altres edicions que es filmaren. Com a mínim la del 1992 i 1994.