ESTADÍSTIQUES

ESTADÍSTIQUES

Tota la estadística de participació dels del 1991 fins el 2018

Hem estat recopilant informació de totes les edicions (classificacions, informacions, imatges, partides,...) i ho anirem publicant aquí. S'ha començat amb les classificacions per coneixer tots els participants. Durant la edició d'aquest any es varen posar a la sala una serie de taules. Si cliqueu al botó de sota trobareu el excel amb les diferents taules actualitzades amb la edició d'enguany.

També s'ha fet una base de partides de l'Open amb més de 2400 partides que està penjada a la web. Cada edició te el seu arxiu amb la classificació i les partides d'aquell any. Les classificacions penjades actualment no son complertes. Durant les properes setmanes s'actualitzaran amb tots els noms dels participants, el país i la edat de la majoria. Més endavant  mirarem d'ampliar les dades amb ELO, resultats,....

Dels informes arbitrals tenim el nom de tots els participants (només ens falta la primera edició) al que hem assignat un únic codi FIDE (alguns en tenen més d'un al canviar de bandera, altres codis de jugadors que ja no hi son, han passat a altres, o en el cas dels primers anys, es donava un codi provisional mentre no s'obtenia el FIDE i aleshores es canviava). Ara tots tenim codi FIDE en el moment de jugar un torneig que valgui per a FIDE. Abans però, això no passava i tenim jugadors que no tenen codi FIDE. Els hem donat un codi alfanumèric per poder identificar-los. Amb tot això s'han fet les diferents taules:

Participacio alfabètica: Per ordre alfabètic estan tots els que han participat (han jugat al menys una artida) en algun grup de l' Open o en algun dels tornejos paral·lels (ràpides o femení) i també els que s'han inscrit però per diferents raons no pogueren participar.

S'han separat les diferents edicions en grups i així podeu veure si va jugar al Grup A, al B, a les ràpides,.... Si la casella està en blanc és que no va participar aquell any, si hi ha una P és que va jugar al menys una partida (son els considerats participants reals) i si hi ha una I és que consta inscrit o es preveia la seva participació i no es va presentar o va anunciar la retirada un cop fet l'aparellament i per tant consta a l'informe arbitral.

Son 1038 noms amb el seu codi FIDE corresponent o el codi que hem assignat nosaltres per tal d'unificar els noms i poder comptar les participacions. 949 estan considerats jugadors reals d'alguna edició de l'Open. La resta o son incompareixences o només han participat a les activitats complementàries.

Si veieu algun error d'escriptura (en algun informe hi ha jugadors que apareixen amb dos noms o només un cognom i es fa difícil saber quin era realment el jugador) o alguna discrepància, ens ho podeu fer saber per tal de poder corregir-ho. Envieu un mail a: escacslillet@gmail.com. També ens podeu fer arribar qualsevol informació o imatge d'alguna edició i que no es pugui trobar en l'informe arbitral (anècdotes, activitats paral·leles,....). Per exemple sabem que hi ha com a mínim un vídeo del 1991 i el 1992, 1993 (aquest el tenim) i 1994 es feia un vídeo del torneig i es venia als jugadors.

Més participacions: Aquesta és la mateixa taula anterior ordenada de més participació a menys. I a la part de sota els que no han tingut cap participació real (ja sigui per incompareixences o per que només han participat en alguna activitat complementària).

Edat i sexe: es comptabilitzen les edats dels jugadors en el moment de la seva participació. S'han agrupat de 5 en 5 anys. Aquesta taula és incomplerta ja que ens falten els anys de naixement de jugadors (un 4,5% aproximadament) sobretot dels primers anys. S'han separat per sexe i per grup.

Banderes es comptabilitzen les banderes sota la que els jugadors han participat a cada edició. Només es contemplen les participacions efectives.

Titulats: s'han resumit els titulats participants a cada edició.

Amb totes dades que tenim fins ara, s'ha fet el següent resum que arriba fins a la edició XXVIII inclosa:


  • En tres ocasions s'han superat els 100 participants. El 1995 que amb 121 jugadors reals és l'any que més havien participat. Després el segueix el 1997 amb 118 reals i en tercer lloc l'any 2017 amb 113 jugadors reals.
  • Han participat 949 jugadors diferents en aquestes 28 edicions, i que equivalen a 2164 participacions
  • Han vingut a La Pobla jugadors de 45 banderes diferents i un ordinador.
  • El jugador de més ELO que ha participat és:el GM argentí, Fernando Peralta que a l'any 2012 tenia ELO 2606.
  • El que més cops ha participat ha estat en Josep Solsona Manonelles (sempre ho ha fet com a membre del C.E. Capablanca) que ho ha fet en 24 de les 28 edicions. Va venir per primer cop el 1994 i des d'aleshores, ha jugat cada any excepte el 2006.
  • Hi ha hagut 23 campions diferents de 13 països, sent els catalans els més nombrosos (6), seguits de cubans (4), argentins i ucraïnesos (2) i amb un d'Armènia, Azerbaidjan, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Israel, Rússia i Suècia.

Només 2 jugadors han guanyat més d'un cop. El GM armeni Karen Movsziszian en 5 ocasions (de 18 participacions) i el GM Azer Mirzoev d' Azerbaidjan en 2 ocasions (de 6 participacions).

  • El més jove en participar a l'Obert ha estat el jugador andorrà Serni Ribera i Veganzones, que ho va fer l'any 2013 amb només 6 anys. Aquest 2018 ha vingut un nen de 5 anys (en Nil Iglesias i Pau) però només ha jugat el torneig de ràpides, no l'obert.
  • El jugador de més edats en participar ha estat. En Ramon Trias i Fernandes que ho va fer l'any 2006 amb 94 anys després de 10 anys ininterromputs. Va començar el 1997 amb 85 anys.