ESTADÍSTIQUES

ESTADÍSTIQUES

Tota la estadística de participació dels del 1991 fins el 2022

Hem estat recopilant informació de totes les edicions (classificacions, informacions, imatges, partides,...) i ho anirem publicant aquí. S'ha començat amb les classificacions per coneixer tots els participants. Durant la edició del 2018 es varen posar a la sala una serie de taules. Si cliqueu al botó de sota trobareu el excel amb les diferents taules actualitzades amb les edicions fins aquest any.

També s'ha fet una base de partides de l'Open i algunes de les activitats que es feien els anys 50, amb més de 3000 partides que podeu trobar clicant al boto de sota. Cada edició te la seva pàgina amb informació/crònica, més o menys extensa segons el que s'ha pogut recopilar, algunes imatges que es poden trobar i moltes més, a l'àlbum de la edició corresponent. Aquests àlbums els trobareu a "FOTOGRAFIES" -si  és que en tenim-. També a cada edició hi ha un parell de botons. Un per descarregar les partdes d'aquell any, i l'altre per veure tota la informació esportiva. No només la classificació, que està a les taules estadístiques, tota la informació esportiva com rànquing, classificació i resultats ronda a ronda. Això darrer ho estem actualitzant i s'anirà posant a mesura que es tingui preparat. En un futur anirem ampliant amb més informació que es pugui obtenir com premis especials (bellesa, equips,....).

EXPLICACIÓ DE LES TAULES

Si cliqueu al botó groc anireu a un excel amb les taules d'estadístiques on podeu consultar tots els participants, les classificacions, ... Amb el botó negre, anireu a una segona pàgina d'estadístiques on s'explica els criteris per confeccionar les dades.

Ara us detallarem cadascuna de les taules que hi ha al excel.

Totes les classificacions: és una taula amb les classificacions de cada any amb tots els noms, i el títol, codis i Elo Fide i català, la bandera i la edat amb que hi varen participar així com el club i els punts obtinguts. A la dreta s'ha marcat els que s'han considerat incompareixences. En el cas del 1991, i gràcies a l'àrbitre, l'alemany Rudolph Köhl, tenim la classificació i els aparellaments que ens faltaven. Això ens ha permès veure algun error que teniem com la participació de la computadora MEPHISTO. Ara tenim totes les classificacions dels grups principals del torneig. Ens falten els participants i/o classificacions d'algun Grup B (com el tancat del 1993), o de nens o les ràpides,... d'alguna de les edicions. 

Participacio alfabètica: Per ordre alfabètic estan tots els que han participat (han jugat al menys una partida) en algun grup de l' Open o en algun dels tornejos paral·lels (ràpides o femení) i també els que s'han inscrit però per diferents raons no pogueren participar. Aquests consten a l'informe arbitral ja que varen ser aparellats i perderen per incompareixença.

Logo original pintat els anys 50 per en Felip Viñas Espelt un dels fundadors del club el 1950.
Logo original pintat els anys 50 per en Felip Viñas Espelt un dels fundadors del club el 1950.

S'han separat les diferents edicions en grups i així podeu veure si va jugar al Grup A, al B, a les ràpides,.... Si la casella està en blanc és que no va participar aquell any, si hi ha un número és que va jugar al menys una partida (son els considerats participants reals i el número son les partides en que es va presentar) i si hi ha una I és que consta inscrit o es preveia la seva participació i no es va presentar o va anunciar la retirada un cop fet l'aparellament i per tant consta a l'informe arbitral.

Son més de 1100 noms amb el seu codi FIDE corresponent o el codi que hem assignat nosaltres per tal d'unificar els noms i poder comptar les participacions. 1005 estan considerats jugadors reals d'alguna edició de l'Open. La resta o son incompareixences o només han participat a les activitats complementàries. Al final de la fila hi ha la suma de participacions i d'incompareixences de cada jugador. I a sota de tot es sumen els participants reals i les incompareixences. També hi veureu dos jugadors que s'han separat dels altres per que estaven inscrits dos cops (en el grup A i el B) en una mateixa edició.

El primer rellotge que es va comprar el febrer de 1954. Després alguns artesans de La Pobla en construiren tres més per poder celebrar els Torneigs Nacionals del 1955 al 1960
El primer rellotge que es va comprar el febrer de 1954. Després alguns artesans de La Pobla en construiren tres més per poder celebrar els Torneigs Nacionals del 1955 al 1960

Si veieu algun error d'escriptura (en algun informe hi ha jugadors que apareixen amb dos noms o només un cognom i es fa difícil saber quin era realment el jugador) o alguna discrepància, ens ho podeu fer saber per tal de poder corregir-ho. Envieu un mail a: escacslillet@gmail.com. També ens podeu fer arribar qualsevol informació o imatge d'alguna edició i que no es pugui trobar en l'informe arbitral (anècdotes, activitats paral·leles,....). Per exemple sabem que hi ha com a mínim un vídeo del 1991 i el 1992, 1993 (aquest el tenim encara que pel pas del temps i les temperatures al local on es va trobar l'han malmès) i 1994 que es feia al final del torneig es venia als jugadors.

Més participacions: Aquesta és la mateixa taula anterior (sense les activitats paral·leles) ordenada de més participació a menys. I a la part de sota els que no han tingut cap participació real (ja sigui per incompareixences o per que només han participat en alguna activitat complementària).  Fa uns anys s'ha establert que es donarà una placa commemorativa als que hagin participat en vint edicions. Al costat de les participacions està marcat l'any en que s'ha donat la placa,

Edats i sexe: es comptabilitzen les edats dels jugadors en el moment de la seva participació real (no hi son les incompareixences). S'han agrupat de 5 en 5 anys. Aquesta taula és incomplerta ja que ens falten els anys de naixement d'alguns (estan a la primera fila) però estan gairebé tots .(menys del 3%) sobretot dels primers anys. S'han separat per sexe i per grup.

Punts aconseguits: aprofitant que ja tenim totes les classificacions dels grups principals i gairebé tots els grups B, s'ha posat una nova taula amb tots els jugadors reals i posant els punts aconseguits a cada edició i ordenats de més a menys punts aconseguits.

Banderes: es comptabilitzen les banderes sota la que els jugadors han participat a cada edició. Només es contemplen les participacions efectives. 

Titulats: s'han resumit els titulats participants reals  a cada edició. No es contemplen els títols "ONLINE ARENA". Si els de MC i MN.

Clubs: s'ha posat a les taules de classificació el club català en el que militaven aquell any els jugadors ja siguin catalans o estrangers. Aquesta taula reflecteix el número de participants reals que cadascun ha aportat al torneig.

Llistat de clubs: hi ha tots els clubs catalans que consten a la taula de classificacions ordenats pel codi de tres lletres que tenen a la Federació Catalana. Així podeu veure aquells que han tingut més d'un nom al llarg de la història.

Amb totes dades que tenim fins ara, s'ha fet el següent resum que arriba fins a la edició XXX inclosa:


 • En quatre ocasions s'han superat els 100 participants. El 1995 que amb 121 jugadors reals (de 129 inscrits) és l'any que més havien participat. Després el segueix el 1997 amb 119 reals i en tercer lloc l'any 2021 amb 118 jugadors reals.
 • Titulats: a la següent taula hi ha els titulats que han participat en les 29 edicions.
 • GM: 76 WGM: 5 MI: 106 WMI: 9 MF: 87 WMF: 4 CM: 2 MN 9 MC: 122
 • Han participat 1005 jugadors diferents (de 1057 inscrits diferents) en aquestes 30 edicions, i que equivalen a 2365 participacions reals (de 2464 inscrits).
 • Han vingut a La Pobla jugadors de 45 països diferents. D'algun país més s'han inscrit però no han arribat a venir. Després dels catalans (els més nombrosos com és lògic) i dels espanyols que son els segons, venen els alemanys (molt nombrosos els anys 90 de la mà de Gutierrez Dopino) i molt a prop ja els andorrans. Com a curiositat, molt pocs francesos. En 29 edicions només 10 participacions i en canvi el 2021 sol 9 participants i molt joves. A veure si això indica un canvi de tendència i ens ajuda a consolidar els 100 participants en properes edicions.
 • ELO: Dos participants ho han fet amb més de 2600. El jugador de més Elo que ha participat és: el GM argentí, Fernando Peralta que a l'any 2012 tenia Elo 2606. Ell mateix va participar l'any anterior amb 2601. Dels diferents jugadors participants, n'hi ha que han tingut ELO més alts, però no durant el torneig. Uns ho havien aconseguit abans i altres poc després de participar.
 • Pel que sabem, en tres ocasions s'han aconseguit normes internacionals. La primera va ser el 1992 de IM a càrrec d'en Joan Mellado. Aquesta norma no sabem si es va oficialitzar ja que en els papers del club no queda clar si es va arribar a avaluar o no (hi ha l'informe arbitral i segons ell es va enviar) ja que varen participar jugadors sense ELO FIDE que eren de 2a i 3a categoria i sembla que això ho podia invalidar. De totes maneres, l'any següent ja vindria amb el títiol ja que va aconseguir-ne varies més. Les altres normes que tenim constància son les aconseguides per les jugadores georgianes el 2007 (WGM i WIM), i de IM el 2009 per part d'un MF cubà.
 • El que més cops ha participat ha estat en Josep Solsona Manonelles (a més sempre ho ha fet com a membre del C.E. Capablanca) que ho ha fet en 24 de les 30 edicions. Va venir per primer cop el 1994. Darrera seu està el jugador de Madrid Lorenzo Garcia Galeote que ho ha fet en 22 ocasions, des del 1995 que vingué per primer cop. I el Karen Movsziszian en 21 ocasions i que el 2019 rebé la darrera placa commemorativa per 20 participacions.
 • CLUBS: Després d'actualitzar el club dels jugadors catalans o que han vingut a La Pobla com a membres d'algun club català, tenim que 168 clubs diferents hi han participat. El que més cops ho ha fet és el Peona i Peó (230 cops) que des de la seva fundació a finals de 1994 amb el nom de Peones i Peons gairebé cada any han vingut.
 • Hi ha jugadors que han participat amb un sol club com és el cas d'en Josep Solsona que en els 25 anys sempre ho ha fet amb el Capablanca. Altres que han anat canviant de club forçats per les circumstàncies (canvi de domicili, o per la desaparició del club,...) hi han vingut com a membre de dos o tres clubs. Ara, el que ha vingut a La Pobla representant a més clubs ha estat en Joan Mellado que des del 1992 que vingué amb el Centelles fins el darrer cop amb el Catalònia-Joviat, ho ha fet amb 7 clubs. Es comptabilitzen com a club diferents les diferents abreviatures. Així La Colmena i el Gramenet -o el Catalònia i el Catalònia_Joviat-son clubs diferents ja que tenen diferents abreviatures. En canvi, Peones i Peons és el mateix que Peona i Peó o el Sant Josep de Badalona i el Cor de Marina que mantenen la mateixa abreviatura.
 • Hi ha hagut 22 campions diferents de 13 països, sent els catalans els més nombrosos (6), seguits de cubans (3), argentins i ucraïnesos (2) i amb un d'Armènia, Azerbaidjan, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Israel, Rússia i Suècia.
 • Només 2 jugadors han guanyat més d'un cop. El GM armeni Karen Movsziszian en 7 ocasions (de 21 participacions) i el GM Azer Mirzoev d' Azerbaidjan en 2 ocasions (de 6 participacions).
 • EDAT: El més jove en participar a l'Open ha estat el jugador andorrà Serni Ribera i Veganzones, que ho va fer l'any 2013 amb 6 anys recent fets. Encara que en el torneig de partides llampec del 2018, hi participà el Nil Iglesias Pau, sense federar en aquell moment, amb 5 anys. El Nil és fill d'una parella lligada a la Pobla ja que es conegueren precisament el 1999 en la seva primera participació.
 • El jugador de més edat en participar ha estat en Ramon Trias i Fernàndez que ho va fer l'any 2006 amb 94 anys després de 10 anys ininterromputs. Va començar el 1997 amb 85 anys.